EU-leiders praten over uitbreiding • Nobelprijs voor Literatuur bekendgemaakt
NOS Nieuws•
Goedemorgen. Vandaag zijn Europese regeringsleiders en staatshoofden bijeen in Granada om te praten over uitbreiding van de Europese Unie. In Amsterdam staat een Poolse man terecht voor het projecteren van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis. En de Nobelprijs voor Literatuur wordt bekendgemaakt.
Eerst het weer: in de noordelijke helft is veel bewolking en valt soms wat regen, in het zuiden blijft het vrijwel droog met soms zon. Bij een matige tot krachtige westenwind wordt het 17 of 18 graden.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de wegwerkzaamheden en hier zie je waar er aan het spoor wordt gewerkt.
Wat kun je vandaag verwachten?
- Demissionair minister Kaag van Financiën reageert op de herziene voorstellen van de Kamer over het betalen van de dure koopkrachtplannen.
- Europese regeringsleiders en staatshoofden zijn bijeen in de Spaanse stad Granada. Het belangrijkste agendapunt is de uitbreiding van de EU. Landen als Oekraïne, Moldavië en Georgië willen lid worden.
- Een Poolse man moet in Amsterdam voor de rechter verschijnen voor het projecteren van antisemitische teksten op het Anne Frank Huis in februari dit jaar
- De Nobelprijs voor Literatuur wordt bekendgemaakt. Om 13.00 uur wordt in Stockholm onthult wie de prijs krijgt toegekend.
- Ajax speelt in de groepsfase van de Europa League uit tegen AEK Athene en AZ neemt het in de Convention League op tegen Legia Warschau.
Wat heb je gemist?
In reacties op het NSDAP-lidmaatschap van prins Bernhard klinkt de roep door om een onderzoek naar zijn verleden. Parlementsleden dringen in Kamervragen aan op vervolgonderzoek en ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël eist dat van premier Rutte.
De premier vindt dat niet nodig, omdat alle benodigde informatie openbaar is. Wel noemt hij de vondst van de originele lidmaatschapskaart van de prins “heftig”.
Bernhard bleef tot zijn dood zijn naziverleden ontkennen. Organisaties als het Prins Bernhard Cultuurfonds zitten met het nieuws in hun maag.
Ander nieuws uit de nacht
- In Willemstad op Curaçao is met een dag vertraging de ceremonie gehouden voor het eerherstel van de Curaçaose slavenleider Tula. Hij begon in 1795 een opstand van tot slaaf gemaakten tegen het Nederlandse koloniale bewind.
- De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar met 6,1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. En als je dit corrigeert voor de inflatie, die in het derde kwartaal nog maar zo’n 2,6 procent was, dan hou je de hoogste reële loonstijging van deze eeuw over, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het gaat dan namelijk om een reële loonstijging van 3,4 procent.
- In de Verenigde Staten hebben zo’n 75.000 werknemers van een zorgaanbieder het werk voor drie dagen neergelegd. De staking is uitgeroepen bij Kaiser Permanente, een instelling zonder winstoogmerk waarvan 13 miljoen Amerikanen afhankelijk zijn.
En dan nog even dit:
Voor het eerst in bijna honderd jaar is er een nieuw verblijf voor de leeuwen in Artis, in Amsterdam. Vanmorgen is de nieuwe plek officieel geopend. Het is groter en leeuwen hebben meer ruimte om rond te zwerven.
‘In het nieuwe leeuwenverblijf van Artis moet je zoeken naar de leeuwen’