World

Tienduizenden zorgmedewerkers in de VS leggen werk neer

Medewerkers van Kaiser in Los Angeles

NOS Nieuws

In de Verenigde Staten hebben zo’n 75.000 werknemers van een zorgaanbieder het werk voor drie dagen neergelegd. De staking is uitgeroepen bij Kaiser Permanente, een instelling zonder winstoogmerk waarvan 13 miljoen Amerikanen afhankelijk zijn.

Werknemers staken voor meer loon en meer bescherming tegen de uitbesteding van arbeid. Ze wijzen onder meer op de hoge inflatie. Volgens de vakbond is het de grootste staking in de Amerikaanse zorgsector ooit.

De vakbond heeft een staking afgekondigd in de staten Californië, Colorado, Oregon en Washington. Kaiser verwacht dat zorgcentra open kunnen blijven, maar waarschuwt wel voor langere wachttijden. Artsen zouden wel aan het werk blijven. Kaiser wil de pijn verzachten door massaal oproepkrachten in te zetten.

Ook stakingen in autosector

In de Verenigde Staten zijn dit jaar in meerdere sectoren grote stakingen geweest, aangewakkerd door de hoge inflatie en achterblijvende loonstijgingen. Ook speelt de vrees voor meer automatisering mee.

In de autosector staken momenteel zo’n 25.000 werknemers bij de fabrikanten GM, Ford en Stellantis. Ook Hollywood werd door een staking getroffen van acteurs en schrijvers. De laatste groep is inmiddels weer aan het werk.

Related Articles

Back to top button