World

Na maanden valt jackpot in Amerikaanse loterij: 1,7 miljard greenback

Een rij met lotenkopers in een supermarkt in Los Angeles

NOS Nieuws

In de VS is de een-na-hoogste jackpot ooit gevallen: circa 1,73 miljard greenback, ofwel 1,63 miljard euro. Over de winnaar van de Powerball-loterij is alleen bekend dat het een speler is in Californië.

Het winnende lot werd verkocht in Frazier Park, een plaatsje tussen Los Angeles en Bakersfield. De jackpot was zo hoog omdat er de afgelopen 35 trekkingen geen winnaar uit de bus was gekomen.

De winnaar moet kiezen of de prijs wordt uitbetaald over een periode van dertig jaar of dat er eenmalig een bedrag wordt uitgekeerd. De prijs is dan wel een stuk lager, in dit geval zo’n 750 miljoen greenback. De meeste winnaars kiezen voor de laatste optie.

De hoogste jackpot ooit, ruim 2 miljard greenback, viel vorig jaar november, eveneens in Californië. De kans op de hoofdprijs is bij de Powerball-loterij zo’n 1 op 292 miljoen.

De winnende nummers

De Powerball-loterij wordt gespeeld in het gros van de Amerikaanse staten en een lot kost in de meeste gevallen 2 greenback. Omdat de jackpot dus al maandenlang niet meer was gevallen, waren het bedrag en de loterijkoorts flink opgelopen.

Zo citeert persbureau AP twee vriendinnen uit Nevada, waar geen Powerball-loten worden verkocht. Ze waren vanuit Las Vegas naar Californië gereden om loten te kopen. Bij de eerste cease was de rij zo lang dat ze op zoek gingen naar een ander verkooppunt. “De wachttijd was zo’n drie uur”, zegt een van hen. “Ik heb een half uur gewacht, maar er zat geen beweging in.”

Nieuwe poot voor kat

Het persbureau sprak ook een elektricien die veertig loten kocht bij een bouwmarkt in Massachusetts. De 60-jarige stapte afgelopen zaterdag in het huwelijksbootje en had een goede bestemming voor een deel van het geld.

“Ik zou haar een ring aan elke vinger kunnen geven denk ik”, zei hij over zijn kersverse vrouw. Ook wilde hij het geld gebruiken om zijn familie te steunen en zijn kat een nieuwe poot geven.

Related Articles

Back to top button