Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Politie zoekt Tunesiër na aanslag Brussel, autoriteiten jaren geleden al gewaarschuwd

De politie ziet toe hoe supporters het stadion verlaten

NOS NieuwsAangepast

De verdachte van de aanslag gisteren in Brussel is een Tunesische man van 45 jaar, die illegaal in België verbleef. Dat heeft premier De Croo vanochtend vroeg gezegd op een persconferentie. De Belgische overheid was in 2016 al eens gewaarschuwd voor de man, maar er zou toen geen actie zijn ondernomen. De verdachte is nog voortvluchtig.

In Brussel is daarom ook vandaag het hoogste niveau voor terreurdreiging van kracht. In de hoofdstad is dat niveau vier, in de relaxation van het land geldt niveau drie. De Croo spreekt van “terroristische waanzin”. “We vragen iedereen om additional waakzaam te zijn.”

Wedstrijd gestaakt

De aanslag was even na 19.00 uur gisteravond in de buurt van het Saincteletteplein. Twee Zweedse mannen stapten uit een taxi en werden door de dader onder vuur genomen. De twee kwamen om het leven. De taxichauffeur raakte zwaargewond, maar is buiten levensgevaar.

De Zweden waren in Brussel vanwege de voetbalwedstrijd tussen België en Zweden in het Koning Boudewijnstadion. De wedstrijd werd na rust definitief gestaakt, omdat de Zweedse ploeg niet meer verder wilde spelen en het crew van België daarmee akkoord ging.

Rond 23.45 uur mochten de followers die in het stadion zaten naar buiten. Ze kregen de instructie om direct naar huis te gaan. De Zweedse supporters mochten als laatste naar buiten, en zijn met politie-escorte naar hun lodge gebracht.

Op sociale media gingen al vrij snel beelden rond van de dader. Daarop is te zien hoe een man in een feloranje jas en witte helm zijn scooter neergooit en met een groot wapen een gebouw binnenloopt. Uit de beelden is op te maken dat de dader gericht op mensen schiet.

Het gaat om onderstaande video. De beelden zijn door de NOS bewerkt, zodat op het second dat een van de slachtoffers wordt geraakt alleen de schoten zijn te horen.

Beelden schietpartij Brussel

In een andere video die op sociale media rondgaat, wordt de aanslag opgeëist. Een man vertelt daarin in het Arabisch dat hij drie Zweden heeft neergeschoten. Hij zegt geïnspireerd te zijn door Islamitische Staat.

Verdachte was bekend bij politie

Volgens premier De Croo is de verdachte een 45-jarige Tunesiër. Hij stond al bij de Belgische politie bekend voor verdenkingen van mensenhandel, illegaal verblijf in België en bedreiging tegen de staat.

Politiebronnen zeiden eerder tegen Belgische media dat het gaat om Abdesalem L. Hij vroeg in 2019 asiel aan, wat een jaar later werd afgewezen. Daarna verdween de man van de radar. Hij verbleef toen al jaren in België. De Belgische overheid zou al in 2016 door een buitenlandse politiedienst gewaarschuwd zijn voor de man, omdat die met een jihadistisch motief zou willen uitreizen naar conflictgebied.

Dat heeft toen niet geleid tot actie vanuit de overheid. “Die informatie is toen onderzocht, maar daar kon verder niets mee gedaan worden”, zei Justitieminister Van Quickenborne op de persconferentie.

De man stond ook niet op een lijst van terreurverdachten. “Volgens de Belgische diensten waren er geen concrete aanwijzingen van radicalisering”, zei Van Quickenborne daarover.

Premier België: ‘Verdacht is een Tunesiër die illegaal in België verbleef’

Eerder dit jaar zou de verdachte een andere asielzoeker in België hebben bedreigd by way of sociale media. Die andere man deed aangifte, en zei daarbij dat de verdachte in zijn thuisland al zou zijn vervolgd voor terrorisme. Uit gegevens van de veiligheidsdiensten blijkt dat niet zo te zijn. Hij zou wel vervolgd zijn voor andere feiten.

Afgelopen nacht viel de politie met speciale eenheden de woning binnen van de verdachte in Schaarbeek, een gemeente ten noordoosten van Brussel. De man werd daar niet aangetroffen. Ook de relaxation van het complicated met 20 appartementen werd doorzocht.

Additional beveiliging

In de video waarin de aanslag wordt opgeëist, wordt de Zweedse nationaliteit van de slachtoffers aangehaald als mogelijk motief. Het Nationaal Crisiscentrum licht dat niet verder toe, maar zegt wel dat daardoor besloten is om plekken waar Zweedse mensen samenkomen additional te beveiligen. Het crisiscentrum zegt verder “geen enkele aanwijzing” te hebben dat de aanslag verband houdt met de oorlog tussen Israël en Hamas.

Medeleven

Demissionair premier Rutte spreekt van vreselijke berichten uit Brussel. Hij heeft de Zweedse en Belgische premiers namens het kabinet zijn medeleven betuigd en sterkte gewenst bij de besluiten die ze de komende uren moeten nemen. “Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden.”

Commissievoorzitter Von der Leyen van de Europese Unie schrijft op X haar oprechte steun te geven aan de Belgische politie. “Ik hoop dat ze de verdachte snel kunnen vatten. Samen zijn we sterk tegen terreur.”

De Moslimraad van België heeft het geweld in Brussel met klem veroordeeld, zo melden Belgische media. De raad roept de autoriteiten op om “met de grootst mogelijke vastberadenheid op te treden om onze nationale gemeenschap te beschermen” en om “zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over deze import van conflicten die ons niet aangaan”.

Zelf wil de Moslimraad de inspanningen versterken om “deze dodelijke ideologie en haar verwoestende influence tegen te gaan”. De raad betuigt medeleven met de households van de slachtoffers en roept op “tot solidariteit en waakzaamheid”, maar ook tot “gematigdheid en het afwijzen van stigmatisering in deze moeilijke tijden”.

Related Articles

Back to top button