World

Afgebrande discotheken in Spanje hadden geen vergunning, onduidelijkheid over slachtoffers | Buitenland

De discotheken die zondagmorgen afbrandden in de Spaanse stad Murcia hadden geen vergunning. Dat meldt Francisco Jiménez, afgevaardigde van de regionale regering in Murcia. Bij de fatale model kwamen maar liefst dertien personen om het leven. Nog acht van hen moeten geïdentificeerd worden.

Volgens Jiménez is de vergunning vorig jaar ingetrokken omdat het gebouw niet in orde was. De model was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren. Het betrof een pand waar zonder de nodige bouwvergunningen één discotheek was omgebouwd tot een nachtclub en een discotheek met restaurant en waarbij veel bamboe en hout was verwerkt. Het vuur zou zich ook snel hebben verspreid by way of de airconditioning. De vergunningen zijn er nooit gekomen, maar de uitgaansgelegenheden zijn toch opengebleven.

Nog een ledemaat gevonden

Jiménez zei ook dat er nog altijd een persoon vermist is. Naast de dertien stoffelijke resten dook nog een further ledemaat op. Het is niet duidelijk aan wie het toebehoort. Met dna-onderzoek wordt dat vervolgens vergeleken met dat van de dertien dodelijke slachtoffers. Sommige van de resten zijn immers ‘erg verkoold’.

,,We kunnen de identificatie van de slachtoffers pas afronden als we weten van wie het ledemaat is”, aldus Jiménez. Op de vraag of het kan toebehoren aan een veertiende dodelijke slachtoffer, wilde hij niet antwoorden. ,,We moeten de forensische specialists hun werk laten doen”, antwoordde hij.

Over de oorzaak van de model is nog altijd geen duidelijkheid. Dat zei de brandweercommandant van Murcia gisteravond op een persconferentie. Mogelijk gaat het om een kortsluiting. © AFP / Jose Jordan

Identiteit nog niet bekend

De autopsie van de dertien dodelijke slachtoffers is intussen volop bezig. Vijf van hen konden al geïdentificeerd worden aan de hand van hun vingerafdrukken, maar hun identiteit is nog niet bekendgemaakt. Voor de andere slachtoffers is een DNA-test nodig om hun identiteit met zekerheid te bepalen. De lichamen zullen pas vrijgegeven worden aan de nabestaanden als het voorlopige autopsierapport binnen is bij de rechtbank en de identificatie volledig afgerond. Onder de doden zijn mensen met de Colombiaanse, Nicaraguaanse, Ecuadoraanse en Spaanse nationaliteit volgens de autoriteiten.

Autoriteiten spreken elkaar tegen over vermiste personen

Vanochtend kwam ook het bericht dat de laatste vijf vermisten levend en wel gelokaliseerd waren, maar dat blijkt niet te kloppen. Er is nog altijd één persoon die niets van zich heeft laten horen. Viceburgemeester Rebeca Pérez maakte eerder vandaag bekend dat drie van de vijf vermisten een dag doorbrachten in het nabijgelegen natuurgebied Calblanque, waar ze geen ontvangst hadden. De Spaanse president Fernando López Miras van de deelstaat Murcia vertelde later in het Spaanse nieuwsprogramma ‘La Hora de la’ dat ook de laatste twee vermisten gevonden waren er dat er ‘niemand meer vermist’ was, maar dat klopt dus niet.

Woordvoerder Diego Seral van de Spaanse politie toonde zich sowieso voorzichtiger. ,,Wij sluiten niet uit dat er nog meer overleden mensen binnen liggen”, zei hij vanmorgen. Burgemeester José Ballesta vertelde op het Spaanse radiostation Onda Cero dan weer dat de brandweer de hele nacht verder had gezocht, maar voorlopig geen lichamen meer had gevonden. Op TVE vertelde hij dat de model begon in discotheek ‘La Fonda’ en richting nachtclub ‘Teatre’ ging. 24 mensen raakten ook gewond.

Psychologische hulp

Ongeruste familieleden en nabestaanden verzamelen intussen in het Sportpaleis van de stad, dat vlakbij de plaats van het drama is gelegen. Dat is voorlopig omgebouwd tot een centrum waar mensen heen kunnen met vragen en voor psychologische hulp. Over de oorzaak van de model is nog altijd geen duidelijkheid. Dat zei de brandweercommandant van Murcia gisteravond op een persconferentie. Mogelijk gaat het om een kortsluiting. Voorlopig mogen de politiediensten de gebouwen niet binnen voor hun onderzoek, omdat die niet stabiel zijn. De burgemeester van Murcia heeft drie dagen van rouw afgekondigd. Bij het stadhuis hangen de vlaggen halfstok. Ook het Spaanse koningshuis heeft zijn medeleven betuigd.

Op maandag vond er een minuut stilte plaats voor de slachtoffers van de brand in Murcia.
Op maandag vond er een minuut stilte plaats voor de slachtoffers van de model in Murcia. © AFP / Jose Jordan

Related Articles

Back to top button