Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Wegsturen van Kamervoorzitter zegt alles over de chaos in politiek VS | Buitenland

Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis is vannacht een motie aangenomen om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden weg te stemmen. Daarvoor was een bijzondere alliantie nodig van acht voornamelijk extreemrechtse Republikeinen én de Democratische fractie. Een op het oog vreemde combinatie, die alles zegt over de chaos in de Amerikaanse politiek.

In de definitieve stemming kwamen acht extreemrechtse Republikeinen samen met 208 Democraten. De eindstemming was 216 tegen 210, nipt genoeg om de Amerikaanse Kamervoorzitter op straat te zetten.

Waarom gingen de Democraten mee met de door hen gehate Republikein Matt Gaetz?

Volgens woordvoerders werd McCarthy’s korte termijn als voorzitter gekenmerkt door te veel begrip voor de meest excessive fracties binnen zijn eigen Republikeinse Partij. Die excessive fracties zijn veelal volgers van Donald Trump, met vaak nog veel extremere denkbeelden dan hun grote voorbeeld. McCarthy had hun stemmen telkens nodig gehad om als voorzitter te overleven.

En dat laatste was precies waarom ook voor de Democraten de maat vol was. Ze vonden dat McCarthy de excessive elementen in zijn partij te vaak de hand boven het hoofd had gehouden. Na de stemming vertelde Abigail Spanberger, een Democratische afgevaardigde uit Virginia, vannacht wat er volgens hem aan McCarthy schortte: ,,Hij was misschien wel de minst principiële Speaker in de geschiedenis.”

Kevin McCarthy (hyperlinks) en Matt Gaetz. © AFP

Waarom kwam de aanval uit het Republikeinse kamp?

Om politieke en persoonlijke redenen. Matt Gaetz en Kevin McCarthy zijn water en vuur, helemaal sinds de eerste in allerlei schandalen is verwikkeld en de tweede zou hebben geweigerd hem het voordeel van de twijfel te geven, en bijvoorbeeld parlementaire onderzoeken naar zijn gedrag tegen te houden. Na zijn aftreden beaamde McCarthy dat het allemaal om een persoonlijke kwestie ging en niets met politiek te maken had.

Hoe eenduidig zijn Republikeinen nog?

Het botert onderling bepaald niet. De onvoorspelbare maar extreem populaire Donald Trump wordt door sommige partijbonzen gezien als een politieke splijtzwam die slechter ligt bij het gematigde partijkader dan bij de (Republikeinse) kiezers. Daarbij wordt de Republikeinse Kamerfractie everlasting verscheurd tussen spierballenpolitici als Gaetz – zij kiezen voor permanente polarisatie – en traditionelere Republikeinse afgevaardigden die wél naar een politiek compromis willen blijven streven.

De voormalige Republikeinse vicepresident Mike Pence zei gisteravond: ,,Chaos is nooit Amerika’s kracht en het is nooit een vriend van Amerikaanse gezinnen die het moeilijk hebben. Ik ben diep teleurgesteld dat een handvol Republikeinen samen met Democraten hebben samengewerkt om Kevin McCarthy te verdrijven als voorzitter van het Huis.”

Wat vindt Donald Trump zelf van dit alles?

Trump heeft zich redelijk op de vlakte gehouden in de ruzie tussen Gaetz en McCarthy, al was hij wel de inspirator voor Gaetz’ verzet tegen een compromis over de overheidsuitgaven; Trump wil minder geld voor Oekraïne en meer voor het tegenhouden van migranten. Toch zal deze zaak hem niet slecht uitkomen. Alle aandacht is ten minste tijdelijk afgeleid van zijn eigen grote juridische problemen. Dit alles biedt hem wellicht ook kansen om zich op te werpen als de man die alle problemen kan oplossen.

Het was al zo moeilijk om McCarthy te kiezen in het tot op het bot verdeelde Huis van Afgevaardigden. Hoe moet dat nu verder?

Het wordt eerst een zaak van puinruimen en tot rust komen. Het Huis van Afgevaardigden zal binnenkort stemmen over de volgende Speaker. McCarthy heeft al laten weten dat hij niet meer meedoet. Mogelijke opvolgers zijn onder anderen Steve Scalise, Tom Emmer en Elise Stefanik, die allemaal McCarthy steunden, maar vooralsnog ontkennen dat ze zijn plaats willen innemen.

Bekijk hier al onze video’s over de politiek:

Related Articles

Back to top button