Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Nederlandse nep-prof die miljonairsleven leidde door profclubs te bedonderen sloeg ook in ons land toe | Buitenland

uitgeleverdHij deed zich voor als een geweldige profvoetballer met een indrukwekkend cv en leidde een miljonairsbestaan met hotelsuites, luxe jachten en uitbundige feestjes met sekswerkers. Maar in werkelijkheid bleek hij een hele matige voetballer met vooral gladde praatjes. Nu wordt de 28-jarige Bernio V., een van de grootste voetbalfraudeurs van de laatste jaren, uitgeleverd vanuit Colombia aan Nederland, bevestigt het Openbaar Ministerie aan deze website.

V. blijkt niet alleen een fraudeur en een oplichter, maar heeft ook een verleden in het harde criminele milieu. In ons land wordt hij gezocht voor drie zaken van diefstal met geweld. Het gaat om een zaak uit 2020 en twee uit 2021, bevestigt het OM in Brabant. In deze gevallen zou V. deel hebben uitgemaakt van een criminele bende. Er zou sprake zijn geweest van een gewapende overval, maar dat laatste kan het OM niet bevestigen.

De in Suriname geboren V. zit al jaren in de gevangenis in Colombia. In de zomer van 2021 werd hij in Cartagena aangehouden op een feestje met prostituees, dat uit de hand liep toen er voor de dames geen geld bleek te zijn. De politie beschuldigde hem van grootschalige oplichting van hotelketens, escortbureaus en verhuurders van grote jachten. Onderzoek wees uit dat V. gebruikmaakte van overschrijvingen die hij weer introk nadat de betalingen waren geregistreerd op de rekeningen van zijn slachtoffers. Op die manier kon hij het land rondreizen en zadelde hij talloze lodges, eating places en reisbureaus met torenhoge onbetaalde rekeningen op.

Gladde praatjes

V. heeft wereldwijd een beduchte reputatie omdat hij zonder een minuut profvoetbal te spelen toch in het betaalde voetbal terechtkwam. Met gladde praatjes en vervalste documenten veroverde hij lucratieve contracten bij vier voetbalclubs op drie continenten: FC Dinamo-Auto (Moldavië), Cape City Metropolis FC (Zuid-Afrika), Viborg FF (Denemarken) en Audax Italiano (Chili). Bij die laatste membership kreeg hij zelfs een aanzienlijk hoger salaris dan andere spelers in het crew en wist hij voor zichzelf een groot huis te kopen.

Het verhaal van V. baarde internationaal opzien omdat een matige voetballer, die bij amateurclubs in Brabant niet eens het eerste elftal wist te halen, op zijn 25ste ineens profvoetballer werd. In 2020 viel hij voor het eerst door de mand toen de Deense membership Viborg FF ontdekte dat zijn papieren vals waren en dat hij nooit aangesloten was geweest bij een spelersagentschap. De Deense politie arresteerde hem wegens fraude. Een Deense rechter veroordeelde hem tot het betalen van een boete van 15.000 Deense kronen (zo’n 2.000 euro) aan Viborg FF. Deense media noemden hem ‘de grootste voetbalfraudeur van de 21ste eeuw’.

Meer op zijn kerfstok

In eerste instantie ontkende V. dat hij de boel had opgelicht, maar tijdens de rechtszaak gaf hij toe toe dat hij de boel bedonderde toen hij zich meldde bij de Deense profclub. Hij bekende dat hij zelf emails en valse contracten naar die golf equipment stuurde namens de Stellar Group, een internationaal zaakwaarnemerskantoor. In die contracten stond onder meer dat Viborg FF de voetballer later voor een flink bedrag een een Chinese language membership door zou kunnen verkopen. V. zei dat iemand anders hem op het idee had gebracht om te frauderen. Hij zei verder niet te weten of Viborg hem niet goed genoeg vond, volgens hem zijn hij en de membership in onderling overleg uit elkaar gegaan. Maar Viborg stelde eerder dat al na één coaching duidelijk was dat V. niet het vereiste niveau had. Dat verhaal was bij wel meer golf equipment te horen.

De Tilburger bleek later nog meer op zijn kerfstok te hebben. Tijdens de Deense rechtszaak kreeg hij ook nog aanklachten van geweld, diefstal, bedreiging en verkrachting aan zijn broek. Onder meer van zijn Chileense vriendin, die hij hardhandig door een Deense kiosk heen sleurde. En meerdere Deense en Nederlandse vrouwen stelden slachtoffer te zijn geworden van het geweld van V. Op 24 juni veroordeelde de Deense rechter hem tot één jaar en drie maanden gevangenisstraf wegens geweld, maar werd hij wegens een gebrek aan bewijs vrijgesproken van verkrachting.

‘Een pathologische leugenaar’

In Denemarken sprongen various journalisten op het onwaarschijnlijke levensverhaal van V. ,,Hij is een fantast, een pathologische leugenaar”, stelde onderzoeksjournalist Lasse Vøge eerder tegen deze website. ,,Zelfs toen hij werd aangehouden, zei hij nog dat hij profvoetballer is. Hij probeert een geweldig beeld van zichzelf te creëren, maar alles aan hem is nep. En waarom hij dit alles heeft gedaan? Niemand die het weet.” Ook in ons land hield V. de schijn hoog. ,,Hij vertelde ons dat hij prof was”, zei een Osse vriend die met hem voetbalde op een veldje. ,,Hij was hier finest vaak. Soms zei hij dat hij weer naar Denemarken ging voor een stage.”

In Tilburg, waar V. is opgegroeid, leeft hij aanvankelijk met zijn moeder en broertje in de wijk Noord. Later leidt hij een zwervend bestaan en slaapt hij bij vrienden. ,,Het is een goede jongen”, zei een van zijn beste (jeugd)vrienden toen het bedrog aan het licht kwam. ,,Iemand die vaak alleen op zichzelf was aangewezen. Hij is niet achterlijk. Bernio is eigenwijs en weet hoe hij dingen voor elkaar krijgt. Als hij iets in zijn hoofd heeft, doet hij er alles voor.”

Het is niet duidelijk wanneer V. aan Nederland wordt uitgeleverd. De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft in elk geval groen licht gegeven voor de process.

Bernio V., spookvoetballer uit Tilburg. © Web site Viborg FF

Related Articles

Back to top button