Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Stay: oorlog Oekraïne | Frankrijk arresteert Russische oligarch

 Demissionair premier Mark Rutte is vrijdag opnieuw afgereisd naar Oekraïne waar hij de regering van president Volodymyr Zelensky meer militair materieel heeft toegezegd. Nederland gaat Oekraïne helpen om vier patrouilleboten te verkrijgen en zal meer raketten leveren die worden gebruikt voor het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Ook herhaalde Rutte dat Nederland Oekraïne blijft steunen.

Rutte bracht sinds het uitbreken van de oorlog al twee keer een bezoek aan de hoofdstad Kyiv, maar dit keer ging hij alleen naar Odesa, een belangrijke havenstad in het zuiden aan de Zwarte Zee. Van hieruit vindt nog veel transport plaats van belangrijke goederen. De patrouilleboten moeten ervoor zorgen dat de export van graan naar het buitenland kan blijven doorgaan, zei Rutte tijdens een persbijeenkomst met Zelensky. Particulars over de boten wilde hij niet geven.

Omdat de winter in aantocht is ‘en de Russen er alles aan zullen doen om Oekraïne zo laborious mogelijk te blijven raken’ gaat Nederland meer Patriot-luchtafweerraketten leveren. Over aantallen wilde Rutte niets kwijt. Eerder heeft Nederland samen met Duitsland een Patriot-systeem geleverd om Russische luchtaanvallen te kunnen afslaan. De raketten raken op vanwege de aanhoudende aanvallen. Ook andere landen leveren het Oekraïense leger Patriot-raketten. Daarnaast levert Nederland een nieuw humanitair ondersteuningspakket.

De premier sprak zijn bewondering uit voor de kracht van de inwoners van Oekraïne die proberen in moeilijke omstandigheden te leven en werken. Hij benadrukte dat Nederland het land ‘zal blijven steunen, en dit is cruciaal, ook wanneer elders andere crises ontstaan’. Hij doelde op Israël dat na de bloedige aanval vorig weekend in oorlog is met Hamas in Gaza. Volgens Rutte laat Nederland zich hier niet door afleiden. “Het moet én-én zijn en niet de een boven de ander.” Bij beide conflicten worden vooral onschuldige burgers geraakt, aldus Rutte.

‘Oekraïne is niet alleen’, zei de premier. Volgens hem rekent de Russische president Vladimir Poetin erop dat de steun uit het westen afneemt, naarmate de oorlog langer duurt. “Nou, hij zit duidelijk verkeerd. Een brede coalitie van landen staat stevig achter Oekraïne. En onze afspraak van vandaag is niet alleen een antwoord op Poetin. Het is een teken van eenheid.”

Nederland leverde al militair materieel aan Oekraïne ter waarde van inmiddels ruim 2 miljard euro. In totaal bedraagt de Nederlandse steun aan het Oost-Europese land ongeveer 3,7 miljard euro, haalde Rutte aan.

REUTERS

Related Articles

Back to top button