Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Bierpartij in Wenen schiet omhoog in peilingen: fontein in de stad moet bier spuiten | Buitenland

De gemeenteraadsverkiezingen in Wenen laten nog twee jaar op zich wachten, maar de Bierpartij zorgt nu al voor een kleine politieke aardverschuiving in de Oostenrijkse hoofdstad. De ludieke beweging, die als grap ontstond uit een punkband, scoort in de peilingen zelfs beter dan de conservatieve ÖVP van bondskanselier Nehammer.

Marco Pogo is een regelrechte hit op TikTok. De Oostenrijkse cabaretier prijst, verkleed als verschillende Weense ijsverkopers, de gekste smaken aan – van chocolade-parmezaan tot Marlboro-Doppelkorn. Als doorgesnoven makelaar met zonnebril aan een bar schildert hij het steenrijke Weense district Döbling af als probleemwijk. En hij zet mainstream-politici die fixed ‘Purple’ ma drüber!’ (praat erover) roepen te kakken door zijn eigen campagne ernaar te vernoemen.

Pogo – echte naam Dominik Wlazny – is vooral geliefd onder tieners en twintigers. Maar nu lijkt hij ook electoraal succes bij een breder publiek te kunnen behalen. Waar de Bierpartij lange tijd werd gezien als een politieke gimmick en ook zo bedoeld was, schiet de beweging van Pogo opeens omhoog in de peilingen. De ludieke partij zou nu 12 procent van de stemmen halen volgens een peiling door de tabloid Heute. Vóór de conservatieve ÖVP van bondskanselier Karl Nehammer en de Groenen, waar de huidige bondspresident Alexander Van der Bellen jarenlang lid van was.

Stadsfontein moet bier spuiten

De Bierpartij, die alleen actief is in hoofdstad Wenen, wil onder meer de belasting op radler en andere mixbieren met 50 procent verhogen. Ook moet er echt bier spuiten uit de beroemde stadsfontein Hochstrahlbrunnen. Bovendien pleit de partij voor 50 liter free of charge bier per volwassene en 20 liter voor jongvolwassenen. ,,Als we geen grote uitglijder maken, dan verhuist de Bierpartij duidelijk naar de gemeenteraad van Wenen’’, zei Pogo onlangs. In elf verschillende stadsdelen is de partij al vertegenwoordigd.

Marco Pogo is zijn taak als deeltijd-politicus steeds serieuzer gaan te nemen. © ANP / EPA

De Bierpartij is eigenlijk een satirisch voortvloeisel uit Turbobier, een populaire punkband waarvan Pogo sinds de oprichting in 2014 zanger is. Vanaf het start steekt de 36-jarige Oostenrijker de draak met politieke thema’s als werkloosheid en bierconsumptie. Maar sinds 2019 is de zanger zijn taak als deeltijd-politicus steeds serieuzer gaan te nemen.

Volgens Pogo is het belangrijk dat de Bierpartij web als in 2020, toen de beweging overigens belabberd scoorde, meedoet aan de Weense gemeenteraadsverkiezingen. ,,Ik vind de politiek te nuchter’’, zei hij in een tv-interview waarin hij als partijleider van de Bierpartij boude stellingen poneerde. ,,De inhoudsloosheid is leidend in de Oostenrijkse politiek. Als je een idee hebt, zoals mijn radler-voorstel, dan kun je razendsnel stemmen winnen.’’ In dat interview werd Pogo, die medicijnen heeft gestudeerd, aangesproken met ‘Herr Doktor’.

Vorig jaar deed de Weense cabaretier en muzikant al eens een gooi naar het presidentschap van Oostenrijk. Web als in Duitsland is dat vooral een ceremoniële functie. Met zes andere kandidaten verloor Pogo toen kansloos van politiek veteraan Van der Bellen, een ruim veertig jaar oudere opponent.

Momentum

In thuisstad Wenen lijkt Pogo nu wel het momentum te hebben. Terwijl regeringspartij ÖVP in de overige Oostenrijkse deelstaten de dominante politieke issue is, leidt de SPÖ al jarenlang de dans in de hoofdstad. Maar de sociaaldemocraten kunnen een val maken van 41 procent naar 35 procent als er nu verkiezingen plaatsvinden, een historisch slechte prognose.

Overigens zijn de verhoudingen in Oostenrijk vertekend: met zo’n twee miljoen inwoners woont bijna een kwart van alle Oostenrijkers in de hoofdstad. Desalniettemin zijn veel burgers de politiek zat door een aaneenschakeling van schandalen. Zo moest Sebastian Kurz, de jongste kanselier van het land, twee jaar geleden opstappen na een motie van wantrouwen. Die werd ingeleid door het zogeheten Ibiza-gate, waarin ex-kanselier Heinz-Christian Strache van coalitiepartij FPÖ zich schuldig bleek te maken aan corruptie.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Related Articles

Back to top button