Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Business

Terughoudendheid op beurzen door geweld Israël

Foto: ANP

De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omhoog. Beleggers bleven terughoudend door de oplaaiende geopolitieke spanningen. De verrassingsaanval van Hamas op Israël afgelopen weekend en de Israëlische oorlogsverklaring als reactie daarop wakkerden de vrees aan voor een groter battle in de regio. Israël heeft aangekondigd arduous terug te slaan en de Verenigde Staten beloofden het land te steunen.

In Amsterdam stond Lucas Bols in de belangstelling na een overnamebod. Drankenproducent Nolet uit Schiedam wil het bedrijf kopen voor 18 euro per aandeel. De totale waarde van het bod bedraagt daarmee zo’n 270 miljoen euro. De overnameprijs biedt een premie van 76 procent ten opzichte van de slotkoers van Lucas Bols van afgelopen vrijdag. Nolet heeft al een belang van bijna 30 procent in Lucas Bols. Een openingskoers van Lucas Bols was nog niet bekend.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 727,72 punten. Beleggers stonden ook stil bij het overlijden van oud-minister en CDA-politicus Tjerk Westerterp. Hij was ook de bedenker van de AEX-index. De MidKap daalde 0,5 procent tot 812,20 punten. De beurs in Londen klom 0,1 procent en Parijs zakte 0,5 procent. Frankfurt verloor 0,7 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Duitse industriële productie in augustus. De vrees voor een recessie in de grootste economie van Europa nam daardoor verder toe.

De olieprijzen gingen flink omhoog door de vrees voor een escalatie van de oorlog in Israël waardoor de aanvoer van ruwe olie uit het Midden-Oosten in gevaar zou kunnen komen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,5 procent tot 85,71 greenback. Brentolie kostte 3,1 procent meer op 87,22 greenback per vat. In Amsterdam profiteerde Shell (plus 2,3 procent) van de hogere olieprijzen en was de sterkste stijger in de AEX. Branchegenoot BP gained ruim 3 procent in Londen.

De luchtvaartmaatschappijen hadden daarentegen juist final van de hogere brandstofprijzen. Air France-KLM zakte 3,8 procent en Lufthansa daalde 2,9 procent in Frankfurt. In Londen raakte easyJet ruim 4 procent kwijt.

Philips klom 1,7 procent. Vrijdag verloor het zorgtechnologieconcern nog bijna 7 procent. Dat kwam doordat de Amerikaanse toezichthouder FDA ontevreden is over een eerder onderzoek naar de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van slaapapneupatiënten die een defect apparaat van Philips hadden.

De euro was 1,0534 greenback waard, tegen 1,0596 greenback op vrijdag.

Related Articles

Back to top button