Business

Reuters: Duitse regering verwacht 0,4 procent krimp dit jaar

Foto: ANP

De Duitse regering verwacht dat de economie van Duitsland dit jaar met 0,4 procent zal krimpen, onder druk van de hoge inflatie, gestegen rente en afzwakkende wereldhandel. Dat zeggen bronnen in Berlijn tegen persbureau Reuters. Minister van Economische Zaken Robert Habeck komt naar verwachting volgende week woensdag met nieuwe ramingen voor de grootste economie van Europa.

In april rekende Berlijn nog op een groei met 0,4 procent in 2023, maar de Duitse economie ondervindt forse tegenwind van de hoge inflatie die de koopkracht van huishoudens ondermijnt. Ook zorgt de gestegen rente voor hogere kosten voor bijvoorbeeld leningen. Daarnaast staat de export, de groeimotor van Duitsland, onder druk door een afkoelende buitenlandse vraag naar goederen van Duitse makelij.

Voor volgend jaar zou de regering dan wel op een plus van 1,3 procent rekenen en voor 2025 zou de groei moeten uitkomen op 1,5 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar stagneerde de economie van de belangrijkste handelspartner van Nederland, na twee kwartalen met krimp daarvoor.

Related Articles

Back to top button