Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Business

Blauwtong duikt ook op in België

Foto: ANP

Het blauwtongvirus is overgeslagen naar België. Een schaap in het Vlaamse Merksplas, op een paar kilometer van de Nederlandse grens, blijkt besmet.

De veeziekte grijpt al weken om zich heen in Nederland, waar heel wat dieren op honderden boerderijen eraan zijn bezweken. België was aan het start van de zomer juist blauwtongvrij verklaard.

Blauwtong treft vooral schapen, geiten en runderen. Ze krijgen koorts en ontstekingen en wondjes in de mond en als ze er ernstig aan toe zijn een dikke blauwe tong. Ze komen er maar moeizaam bovenop – als de ziekte de dieren niet fataal wordt.

De Belgische tegenhanger van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft vastgesteld dat een schaap van een kleine schapenhouder in Merksplas het virus onder de leden heeft. De andere dieren vertonen geen symptomen. Maatregelen hebben volgens de toezichthouder geen zin. De ziekteverwekker wordt overgebracht door piepkleine mugjes. Het is niet gevaarlijk voor mensen.

Related Articles

Back to top button