Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Auto

Milieusticker is zelfs voor elektrische auto’s verplicht | Auto

auto-expertIn sommige landen moet een sticker op de auto duidelijk maken hoe milieuvriendelijk die is. De familie Wiegers vindt dat eigenlijk maar niks en vraagt zich af of zo’n milieuvignet nou echt nodig is, zelfs bij een elektrische auto. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord.

Vraag: ‘Binnenkort gaan wij op vakantie naar Duitsland. We hebben een nieuwe Nissan Leaf (volledig elektrische auto, van 2022) en eigenlijk geen zin om onze auto te voorzien van zo’n lelijke groene sticker achter de voorruit. In veel Nederlandse steden wordt je kenteken tegenwoordig netjes gescand als je een milieuzone binnenrijdt, maar hoe zit dat in Duitsland?’

Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: ‘Zo’n sticker is in Duitsland nog steeds nodig, ook voor de nieuwste generatie auto’s zonder uitlaatgas. Eerlijk gezegd vind ik het schandalig hoe consumenten in Europa worden lastiggevallen met in elk land weer heel andere regels rond milieuzones. Hoewel bijna iedereen het erover eens is dat steden schonere lucht moeten krijgen, lijken de procedures rond milieuzones zo langzamerhand een sterk staaltje van automobilisten pesten te worden.

Immers, het meest gebruiksvriendelijke is het simpelweg scannen van een kenteken, waarna je de rekening van de milieuzone automatisch thuisgestuurd krijgt. In bijvoorbeeld Zweden gebeurt dat al en het werkt probleemloos, zelfs voor auto’s met Nederlands kenteken. Maar sommige landen houden nog huge aan stickers, die je ook nog eens op verschillende plaatsen op de auto moet plakken.

Of je moet vooraf je kenteken registreren through web, wat op een buitenlandse web site niet voor iedereen eenvoudig is. Overal werkt het weer anders en veel automobilisten gaan onbewust in de fout, waarna ze soms met flinke boetes geconfronteerd worden. Het wordt tijd dat dit op Europees niveau geregeld wordt. Een mooie taak voor de Europese Unie lijkt mij, maar die laat de automobilist op dit punt echt in de steek.

Terug naar uw vraag: in Duitsland is in veel stadscentra dus nog steeds een sticker verplicht. Hij kost minimaal 11,50 euro. De controle gebeurt met het blote oog door handhavers: scanauto’s worden hiervoor niet ingezet. Met deze handmatige manier van controleren kan ik wel begrijpen dat ook elektrische auto’s een sticker moeten hebben. Immers, het is niet altijd in een oogopslag te zien wat voor aandrijving een auto heeft.

In de praktijk wordt trouwens niet overal even intensief op die stickers gecontroleerd, niet in de laatste plaats omdat plaatselijke autoriteiten soms twijfelen aan het nut hiervan. Ook komt het voor dat handhavers de overtreding bij buitenlandse toeristen door de vingers zien. Hoe dan ook, veel Nederlandse automobilisten nemen tegenwoordig het risico dat ze gepakt worden voor lief en weigeren de sticker aan te vragen. Dat scheelt ze het gedoe vooraf en als het misgaat, bedraagt de bekeuring niet meer dan 100 euro.’

Onze autoredacteur Niek Schenk beantwoordt elke week lezersvragen. Mail je vraag naar auto@dpgmedia.nl


Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:

Related Articles

Back to top button