Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Auto

Rebelle Ralley: elektrisch door de woestijn dankzij waterstof

Deze week vindt de Rebelle Ralley plaats in de Verenigde Staten. Het is de eerste ralley in zijn soort waar alleen vrouwen aan mee mogen doen. Dit jaar doet er een recordaantal elektrische auto’s mee. Het opladen hiervan brengt een further uitdaging. De oplossing: groene waterstof.

Meer dan 2500 kilometer door de woestijnen van Nevada en Californië, dat is waar de groups voor staan. Sterker nog, dit moeten ze doorkruisen zonder telefoons of navigatie. Het rijden van checkpoint naar checkpoint gaat puur en alleen met kaart, kompas, roadbook en veel rekenen. Dit is de uitdaging waar de vrouwen in de Rebelle Ralley voor staan. Het is niet de snelste tijd waar het om draait, maar om de precisie van navigeren.

Een staff bestaat uit een bestuurder, navigator en een auto. Dat is alles. Er zijn geen assistentieteams aanwezig, al kan er wel gesleuteld worden. Elk staff is dus volledig op zichzelf aangewezen tijdens de Rebelle Ralley, en op elkaar. Gedurende acht dagen doorkruisen de vrouwen woestijnen en zandduinen, inclusief het gevreesde Loss of life Valley.

Op waterstof

Ook dit jaar zagen we meerdere hybrides en zelfs volledig elektrische auto’s aan de begin van de Rebelle Ralley verschijnen. Ford doet mee met zijn geheel nieuwe Mustang Mach-E Ralley, de stoere versie van de bekende Mach-E. Ook Rivian doet mee, het nieuwe Amerikaanse merk dat de markt verovert met een innovatieve elektrische pick-up truck. Verder rijden plug-in hybrides van Kia, Toyota en natuurlijk Jeep mee.

Het lijkt vreemd om met een elektrische auto zonder navigatie door woestijnen te gaan crossen. Ik bedoel, in Nederland krijgen automobilisten al vary anxiousness bij minder dan 500 kilometer bereik, terwijl hier zowat op elke straathoek een laadpaal staat. Dan zijn de vrouwen in de Rebelle Ralley een stuk stoerder. Ga midden in de woestijn maar eens een laadpaal zoeken.

De organisatie van de Rebelle Ralley is hier goed op ingespeeld en biedt voor de elektrische auto’s een groene energiebron. Sterker nog, niet alleen de elektrische auto’s maar de gehele organisatie draait hier op. Samen met accomplice Renewable Improvements Inc. kan de Rebelle Ralley geheel groen van de grid, dankzij groene waterstof en zonne-energie.

Rivians laden tijdens de Rebelle Ralley

Mobiele energiecentrales

Met twee grote vrachtwagencombinaties, een aanhanger en een buggy als snel assistentievoertuig (en mobiele laadpaal) voorziet Renewable Improvements de gehele Rebelle Ralley van groene stroom. De vrachtwagens voorzien de base camps, waar de groups overnachten, van groene stroom. Ook de elektrische auto’s worden hiermee opgeladen.

De foundation van het geheel is de MEC-H, een grote vrachtwagen met trailer. Deze ‘cell power command – hydrogen’ vrachtwagen kan tot 450 kWh aan elektriciteit opslaan. Daarnaast bevat de trailer gasoline cells waarmee groene waterstof kan worden omgezet naar elektriciteit. De trailer kan tot vier voertuigen tegelijk opladen met 120 kWh, en daarnaast het hele base camp van elektriciteit voorzien.

Voor de waterstof zelf is een aparte vrachtwagen, de VP (digital pipeline). Deze rijdt op en neer met brandstof. Met een capaciteit van 800 kilo waterstof kan deze in één klap 12.000 kWh aan groene energie leveren. De waterstof die de vrachtwagen vervoert is namelijk geheel groen geproduceerd, door middel van wind- en zonne-energie.

MEC-S tijdens de Rebelle Ralley

Zonder vary anxiousness

Renewable Industries rijdt ook mee met zijn eigen zonnepanelen. De MEC-S, oftewel ‘cell power command – photo voltaic’, heeft twee enorme bloemvormige zonnepanelen die maximaal 50kW kunnen opwekken. De panelen op de trailer draaien mee met de zon voor optimaal opwekken. De energie wordt op de trailer zelf opgeslagen en is genoeg om het base camp ‘s nachts van alle nodige elektriciteit te voorzien.

Op deze manier voorziet Renewable Improvements de Rebelle Ralley van stroom, op plaatsen waar er helemaal geen stroom is. En dat vrijwel klimaatneutraal – alleen de vrachtwagens zelf rijden nog op diesel. Van vary anxiousness is op die manier geen sprake. Zelfs met een elektrische auto zonder navigatie midden in de woestijn.

Foto’s: Renewable Innovation Inc. / Rebelle Ralley

Related Articles

Back to top button