Sports

Michael van Gerwen moet winst German Darts Championship aan ‘Pikachu’ Pietreczko laten | Sport

Met video’sMichael van Gerwen slaagde er zondag niet in de finale te bereiken van het German Darts Championship. Mighty Mike, drievoudig winnaar van het Euro Tour-toernooi (2015, 2018 en 2022), strandde in het Duitse Hildesheim bij de laatste vier tegen de uiteindelijke winnaar, Ricardo Pietreczko. De Duitse publiekslieveling, 63ste op de wereldranglijst, versloeg Van Gerwen, de nummer twee van de wereld, na een thriller met 7-6.


Sportredactie


Laatste replace:
07:51

Met die nederlaag verloor Van Gerwen van de uiteindelijke winnaar. Later op de zondag received Pietreczko namelijk de finale van Peter Wright, die Luke Humphries in de halve finale met 7-5 versloeg. Daarmee received de Duitser, die als bijnaam Pikachu heeft, zijn eerste PDC-toernooi. ,,Ik heb hier geen woorden voor, ik ben in de zevende hemel”, zei de Duitser na zijn gewonnen finale.


De halve finale tussen Van Gerwen en Pietreczko begon met liefst vijf breaks op rij, waardoor Van Gerwen tegen een achterstand aankeek: 2-3. Een paar legs later moest de Nederlander opnieuw zijn eigen leg afstaan en stond het 6-3 voor Pietreczko, die nog één leg nodig had om de stunt de voltooien.

Dartskalender 2023
Bekijk hier de full dartskalender voor dit jaar.

Dat bleek nog niet zo eenvoudig. Van Gerwen knokte zich terug en pakte drie legs op rij. Een beslissende leg was nodig om tot een winnaar te komen. Mighty Mike mocht die leg beginnen, maar Pietreczko maakte indruk en wist Van Gerwen te verslaan, tot grote vreugde bij de Duitse followers. De gemiddeldes: 98,15 van Van Gerwen tegenover 99,15 van Pietreczko.

Michael van Gerwen.
Michael van Gerwen. © Kieran Cleeves/PDC

Kwartfinale tegen Clemens

Van Gerwen plaatste zich voor die halve finale ten koste van Gabriel Clemens, die ook voor eigen publiek gooide, voor de halve finales. Makkelijk ging dat zeker niet. Mighty Mike overleefde een matchdart en received met 6-5.

Van Gerwen, de nummer drie van de wereld, kwam tegen Clemens, 22ste op de wereldranglijst, met 3-1 voor. De Nederlander leverde vervolgens echter twee keer zijn eigen leg in en keek tegen achterstand aan: 3-4.

Van Gerwen trok de stand toch weer gelijk en maakte het af in de beslissende elfde leg, die hij zelf mocht beginnen. Mighty Mike noteerde een gemiddelde van 94,26, tegenover 90,36 van Clemens. Van Gerwen gaf na afloop op het podium aan zich niet goed te voelen. ,,Ik denk dat ik corona heb of zoiets.”

Bij laatste zestien langs Cullen

Van Gerwen rekende in Hildesheim bij de laatste zestien af met de Engelsman Joe Cullen. Het was een partij vol breaks, waarin Mighty Mike opnieuw de beste bleek in de beslissende leg: 6-5. Van Gerwen, de huidige nummer twee van de wereld, leverde tegen Cullen, tiende op de wereldranglijst, direct zijn eigen leg in.

In de vierde leg trok de Nederlander de stand weer gelijk. Daarna volgden maar liefst nog vier breaks op rij, wat het totaal op zes bracht. Met een 170-finish – de hoogste van allemaal – kwam Van Gerwen op een 5-4 voorsprong. Cullen behield zijn eigen leg, waardoor een beslissende elfde leg nodig was. Van Gerwen mocht beginnen en haalde de zege binnen. Mighty Mike noteerde een gemiddelde van 96,72, tegenover 90,09 van Cullen.

Andere Nederlanders snel onderuit

Van Gerwen bereikte de laatste zestien door zaterdag de Ier Steve Lennon met 6-3 te verslaan in een moeizaam duel. De drievoudig wereldkampioen liet zijn Ierse tegenstander lang in de wedstrijd en zette pas aan bij een 3-3 stand.

Het was verder geen Nederlands feestje in Duitsland. Vincent van der Voort, Danny Jansen en Jelle Klaasen werden al en in de eerste ronde uitgeschakeld. Zaterdag konden ook Gian van Veen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode weer op huis aan na een nederlaag in de tweede ronde.

Bekijk hier de 170-finish van Van Gerwen tegen Cullen:


Programma en uitslagen

Middagsessie (achtste finales)
Gabriel Clemens – Ross Smith 6-4
Michael van Gerwen – Joe Cullen 6-5
George Killington – Ricardo Pietreczko 2-6
Stephen Bunting – Jules van Dongen 6-5
Damon Heta – Martin Lukeman 6-5
Nico Kurz – Peter Wright 3-6
Luke Humphries – James Wade 6-0
Rob Cross – Michael Smith 6-5

Avondsessie (kwartfinales, vanaf 19.05 uur)
Gabriel Clemens – Michael van Gerwen 5-6
Ricardo Pietreczko – Stephen Bunting 6-4
Damon Heta – Peter Wright 4-6
Luke Humphries – Rob Cross 6-4

Halve finales (vanaf 21.05 uur)
Michael van Gerwen – Ricardo Pietreczko 6-7
Peter Wright – Luke Humphries 7-5

Finale (vanaf ongeveer 22.45 uur)
Ricardo Pietreczko – Wright/Humphries

Related Articles

Back to top button