Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sports

Van ‘verstandig en veiliger’ tot juist gevaarlijker: meningen verdeeld over dragen van keepershelm | Sport

Moeten keepers in het voetbal een helm dragen? Die vraag wordt weer eens gesteld na twee incidenten met doelmannen in Brabant in korte tijd. De meningen zijn er over verdeeld. ,,Ik heb nooit overwogen, ook niet nadat dit mij overkwam.”

De schrik sloeg de supporters eind september om het hart toen Etienne Vaessen in de slotfase van RKC – Ajax in botsing kwam met spits Brian Brobbey. De RKC-keeper moet het de komende tijd rustig aan doen. Afgelopen weekend raakte een doelman van het vierde elftal van FC Engelen ernstig gewond nadat hij ongelukkig in aanraking kwam met een tegenstander. De ongelukkige botsingen zorgen ervoor dat de discussie over de helmen weer oplaait.

De KNVB zelf denkt er niet aan om de helm te verplichten. ,,De KNVB staat neutraal tegenover de helm. Als mensen hem op willen doen, dan is dat prima’’, liet Edwin Goedhart, bondsarts van de KNVB, vorige week weten aan deze website. ,,Noodzaak is er echter niet, need de keepershelm helpt een hersenschudding niet voorkomen.” De keepershelm beschermt alleen tegen wonden op het voorhoofd. Volgens de bondsarts kan de helm zelfs gevaarlijk zijn. ,,Sommige mensen voelen zich té goed beschermd. Die spelers tonen dan risicovoller gedrag en kunnen additional laborious een kopduel ingaan.”

Frans Hoek, keepersdeskundige, stelde in gesprek met deze website dat het dragen van een helm echt moet worden overwogen. ,,De helm moet altijd een optie zijn. Je moet daarbij de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. En die verschillen in mijn ogen per keeper.” Het verplichten hoeft van hem niet. Profdoelman Robbin Ruiter kreeg zelf ooit een klap tijdens een wedstrijd, maar sloeg daarna het aanbod af om zelf een helm te dragen.

,,Ik heb nooit overwogen, ook niet nadat dit mij overkwam. De helm voorkomt ook niet alles. Je weet wel dat het ook bescherming kan bieden, maar acht de kans klein dat het gebeurt. Natuurlijk zijn er voorbeelden te vinden, nu met Etienne Vaessen ook weer, maar als je het afzet tegen het aantal duels, wekelijks en over de hele wereld, is dat natuurlijk niet vaak. Keepers achten de kans dan ook klein en kiezen daarom veel sneller voor consolation.”


Keepers moeten altijd een helm op tijdens voetbalwedstrijden?

Prijzen tot zo’n honderd euro

Stel, je wil toch voor een amateurvoetbalvereniging keepershelmen regelen, wat gaat je dat dan kosten? Op web zijn er verschillende voetbalwebsites die enkelen modellen aanbieden, in prijs variërend van een paar tientjes tot zo’n honderd euro. Maar dat tikt natuurlijk behoorlijk aan als je pakweg tientallen keepers binnen een vereniging hebt. En dan is het nog maar de vraag of keepers ze überhaupt dragen. Bij de Dortse vereniging Oranje Wit, waar enkele jaren geleden nota bene een keeper tegen de doelpaal aan knalde, schafte de membership keepershelmen aan. Maar wat bleek: ,,Na een jaar constateerden we dat er niemand gebruik van maakte. Er is te weinig belangstelling”

Natuurlijk zijn er enkele keepers die wél met hoofdbescherming keepen. Op het hoogste niveau kennen we natuurlijk allemaal Petr Cech, die na het oplopen van een schedelbasisfactuur terugkeerde onder de lat bij Chelsea. Maar ook op amateurniveau, dichter bij huis. De VOAB-doelman Tomas Roovers draagt na een fietsongeluk altijd een helm als hij het doel verdedigt. ,,Voor keepers is het verstandig en veiliger een helm te dragen. Mochten ze het ooit verplichten, dan doorbreekt dat het taboe”, vertelde hij ooit. Voorlopig lijkt daar – ondanks de incidenten – nog lang geen sprake van.

Blijf op de hoogte van het laatste sportnieuws through de Brabants Dagblad-nieuwsbrief!

Voor alle sportliefhebbers is er goed nieuws: BD.nl heeft een dagelijkse sportnieuwsbrief! By way of deze nieuwsbrief krijgt u als lezer het relevantste en nieuwste sportnieuws rechtstreeks in uw inbox. Klik op deze hyperlink en vink de sportnieuwsbrief aan. Vul uw e-mailadres in en u bent klaar om dagelijks, rond de lunch, het laatste sportnieuws te ontvangen.

Related Articles

Back to top button