Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Entertainment

Imagine wordt 25: hoe Chers grootste hit autotune wereldberoemd én controversieel maakte | Present

Cher magazine binnenkort de 25ste verjaardag van haar wereldhit Imagine vieren. Het nummer maakte autotune, de ‘belangrijkste popinnovatie van de afgelopen twintig jaar’, in een mum van tijd wereldberoemd en tegelijk controversieel. Anno 2023 worden we overspoeld met nummers die barsten van de autotune, allemaal met dank aan de Goddess of Pop.

In start jaren 70 werd Cher beroemd met de hit Gypsys, Tramps & Thieves en al snel volgden enkele wereldhits zoals Take Me Residence uit 1979 en I Discovered Somebody uit 1987. Met Simply Like Jesse James scoorde Cher in 1989 weer een wereldhit, maar toch duurde het daarna een kleine tien jaar voordat dat succes geëvenaard werd met Imagine.

Imagine, de titelsong van Chers 22ste album met dezelfde naam, werd niet alleen een wereldwijde hit toen het 25 jaar geleden werd uitgebracht, maar ook het grootste succes in de decennialange carrière van de zangers. Het nummer populariseerde het gebruik van autotune, software program die gemaakt is om de gezongen partij te corrigeren, maar die door Chers producer Mark Taylor ook gebruikt werd om een vocoder-achtig impact toe te voegen. Cher was onder de indruk van het resultaat en de relaxation geschiedde.

Einde discussie

Toch was niet iedereen fan van het impact. Zo wou haar toenmalige platenlabel het gebruik van autotune steevast verminderen, maar daar was Cher geen voorstander van: ,,Ik zei: ‘Over mijn lijk dat je dat deel gaat veranderen!’ En dat was het einde van de discussie”, vertelt ze aan het Amerikaanse Web page Six. ,,Ik zei tegen Mark voordat ik wegging: ‘Laat niemand aan deze monitor komen, of ik ruk je strot eruit.’’

Het nummer werd mét autotune bezorgd aan alle radiozenders en veroverde de wereld. In het Verenigd Koninkrijk werd Imagine het finest verkochte nummer van het jaar en tot op vandaag is het de succesvolste single van een soloartieste ooit. In de Verenigde Staten kende Imagine een langzamere begin, maar toen het op 13 maart 1999 eindelijk de Billboard Scorching 100 haalde, werd Cher met haar 52 jaar de oudste vrouw die op nummer 1 stond in de geschiedenis van de playlist.

Cher met haar plaat Imagine. © REUTERS

En of Imagine een influence maakte. Al snel werd het gebruik van autotune omgedoopt tot het zogenaamde ‘Cher-effect’, waarbij grote wereldsterren begonnen te spelen met de software program. Rapper T-Ache had er het meeste succes mee, met een reeks hits, waaronder Purchase U a Drank (Shawty Snappin’) en Bartender uit 2007. ,,Toen ik begon, gebruikte ik autotune om mezelf anders te laten klinken”, legde de rapper uit bij Sway within the Morning in 2013. ,,En toen iedereen het begon te gebruiken, zorgde het ervoor dat ik weer hetzelfde klonk.”

Controverse

Toch was niet iedereen blij met het succes van autotune. Jay-Z bracht in 2009 het vernietigende nummer D.O.A. (Dying of Auto-Tune) uit, en verklaarde rockband Dying Cab for Cutie de oorlog aan het ‘misbruik’ van de software program tijdens het bijwonen van de Grammy’s. Zangeres Christina Aguilera droeg een T-shirt met de tekst ‘Auto-Tune Is for P-sies’ tijdens een avondje uit.

De uitvinder van de autotune, Dr. Andy Hildebrand, vertelde in 2015 aan CNN dat artiesten een ‘haat-liefdeverhouding met autotune’ hebben. ,,Ze willen anderen niet laten weten dat ze het nodig hebben en gebruiken”, klonk het onder andere.

En toch blijven artiesten zoals Beyoncé, Submit Malone en Travis Scott steevast gebruikmaken van de software program, die door journal Pitchfork ooit nog de ‘belangrijkste popinnovatie van de afgelopen twintig jaar’ noemde. Ook Cher maakte latest nog gebruik van autotune in haar nummers. Onlangs vertelde ze nog aan Deadline openlijk over de kritiek die ze kreeg over het feit dat ze door autotune onherkenbaar klinkt: ,,Ja, ik weet het, dat is het mooie van het hele ding.”


Luister hieronder ook naar de AD Media Podcast. Al onze podcasts vind je op advert.nl/podcasts.



Bekijk hier al onze video’s over Present & Leisure:

Related Articles

Back to top button