Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Zweedse premier wil hulp van leger in strijd tegen bendegeweld

Schade na de explosie in Storvreta, waarbij de vrouw om het leven kwam

NOS Nieuws

De Zweedse premier Kristersson wil de hulp van het leger inschakelen om een einde aan te maken aan het bendegeweld in het land. Eerder deze week werden er in een tijdsbestek van een paar uur drie mensen gedood: twee in de hoofdstad Stockholm en één in een dorp ten noorden van de stad. Een vrouw kwam in dat dorp om het leven bij een explosie bij haar huis. Zij woonde naast een bendelid en zou niets met de bende te maken hebben gehad.

In een tv-toespraak zei Kristersson dat de bendes moeten worden opgespoord en “verslagen”. Hij beloofde ook “krachtige en baanbrekende maatregelen” om het bendegeweld een halt toe te roepen.

Volgens de Zweedse omroep SVT zijn deze maand elf mensen omgekomen bij bendegeweld, het hoogste aantal sinds december 2019. Vier mensen hebben volgens de omroep geen enkele hyperlink met de bendes. “Zweden heeft nog nooit zoiets gezien. Geen enkel ander land in Europa maakt dit mee”, zei Kristersson.

De Zweedse premier gaf op television een toespraak

Hoe de hulp van het Zweedse leger er precies uit moet gaan zien, is nog onderwerp van discussie. De Zweedse commandant der strijdkrachten Micael Bydén zegt tegen de krant Dagens Nyheter dat het leger er klaar voor is om de politie te helpen.

Mogelijk neemt het leger de bewaking op sommige terreinen over van de politie. Agenten zouden zich zo beter kunnen richten op het bestrijden van bendegeweld.

Bloedige conflicten

Zweden heeft de afgelopen jaren te maken met bloedige conflicten tussen bendes over wapens, medicine en geld. Vorig jaar kwam de centrumrechtse regering van Kristersson aan de macht met de belofte de misdaad arduous aan te pakken, maar tot nu toe heeft dat nog niet tot resultaat geleid.

Volgens de linkse oppositie heeft Kristersson Zweden alleen maar onveiliger gemaakt, terwijl de premier zegt dat hyperlinks “onverantwoord migratiebeleid” heeft gevoerd, en de integratie van migranten heeft laten mislukken.

Related Articles

Back to top button