Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Heftige campagne over drugsgebruik: ‘Als je een pilletje koopt, sponsor je de drugsmaffia’ | Binnenland

Rotterdam komt met een heftige campagne over de relatie tussen drugsgebruik en het geweld in de onderwereld. ‘Na een liquidatie is iedereen boos, maar op zaterdag neemt een deel weer een lijntje.’

De campagne toont onder meer een doodskist met een kruis van twee lijntjes coke, en daarbij de tekst: ‘Jouw lijntje, zijn liquidatie.’ Een andere afbeelding toont een met bloed besmeurde xtc-pil (‘Er kleeft bloed aan jouw pil’) en een derde een handgranaat met de tekst ‘Jouw drugsgebruik blaast portieken op’. Ze worden verspreid by way of advertenties, billboards en sociale media.

,,Ik wil dat mensen het verband zien tussen hun eigen drugsgebruik en de ellende die de onderwereld veroorzaakt”, zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans, die het initiatief nam voor de campagne. ,,Ik zie om mij heen veel mensen die minder vlees eten of minder vliegen voor een groter maatschappelijk doel. Maar diezelfde mensen nemen in het weekend wel een pilletje of een lijntje. Blijkbaar beseffen ze niet dat ze daarmee de drugsmaffia sponsoren.”

‘Kijk eens naar je eigen rol’

Drugsgebruikers moeten zich bewust zijn van de ellende waar ze aan bijdragen, zegt Karremans. ,,Wijken worden verscheurd, moeders zien machteloos toe hoe hun kinderen worden geronseld, portieken worden opgeblazen. Maar het gebeurt vaak niet in de wijken waar de mensen wonen tot wie we ons nu richten. Die horen vooral in het nieuws over de ellende, na een liquidatie is iedereen boos.”

Het gebruik normali­seert. Dat merk ik ook om me heen: iedereen lijkt het te doen, er wordt ook niet meer geheimzin­nig over gedaan

Vincent Karremans

,,Maar op zaterdag neemt een deel van die mensen weer een lijntje. Je kunt wel boos worden op die criminelen, maar kijk ook eens naar je eigen rol. Ik zeg niet dat je er verantwoordelijk voor bent, maar je draagt er wel aan bij. Die 50 euro die jij aan een seller betaalt, belandt in de zak van een huurmoordenaar.”

Rotterdam wordt al jaren geteisterd door de gevolgen van grootschalige drugshandel. In de haven werd vorig jaar voor 3,5 miljard euro aan cocaïne onderschept en er werden 251 uithalers aangehouden. Er zijn regelmatig schietpartijen en dit jaar is vooral een enorme toename van explosies te zien, die vaak verband lijken te hebben met drugsconflicten. De teller staat inmiddels boven de honderd ontploffingen.

Alarmerend beeld

Hoeveel medication precies wordt gebruikt in Rotterdam, is niet bekend. Maar nieuw rioolwateronderzoek laat volgens Karremans een alarmerend beeld zien. Volgens dat onderzoek zouden in Rotterdam dagelijks 70.000 lijntjes coke worden gebruikt en 5000 xtc-pillen.

Karremans erkent dat die cijfers niet keihard zijn. ,,Het gaat om een inschatting. Maar wat er wel duidelijk uitkomt is dat het gebruik enorm toeneemt.” De hoeveelheden in het rioolwater aangetroffen cocaïneresten lagen 35 procent hoger dan bij vergelijkbaar onderzoek in 2021. De hoeveelheden xtc zelfs 63 procent hoger.

Lees verder onder de afbeelding

Twee beelden uit de nieuwe Rotterdamse campagne.
Twee beelden uit de nieuwe Rotterdamse campagne. © Gemeente Rotterdam

Karremans: ,,Het gebruik normaliseert. Dat merk ik ook om me heen: iedereen lijkt het te doen, er wordt ook niet meer geheimzinnig over gedaan. Ik ging een keer met vrienden naar een competition en we stonden als enigen aan de bar voor een biertje. De relaxation van het publiek stond bij het watertappunt, omdat bijna iedereen op die feesten harddrugs gebruikt.

,,Die normalisering wil ik tegengaan. Niet door als een dominee te roepen dat medication niet mogen, daar zijn mensen allergisch voor. Ik wil bewustzijn creëren. Het heet ‘partydrugs’, maar er is niks social gathering aan. Ja, voor jou misschien, maar niet voor de mensen in de Tarwewijk die met de explosies en de schietpartijen zitten.”


Mensen vluchten vaak in een lui argument: ‘Dan moeten we het maar legalise­ren’

Vincent Karremans

De wethouder zegt zelf nooit harddrugs te hebben gebruikt (‘wel ooit een paar jointjes, maar ik vond er niks aan’), maar hij kent veel mensen die wél regelmatig gebruiken. ,,Die spreek ik aan. Mensen vluchten vaak in een lui argument: ‘Dan moeten we het maar legaliseren.’ Ja, dan kunnen we inbreken ook legaliseren, dan hebben we daar ook geen final meer van. Harddrugs zijn niet voor niks verboden. Het is extreem verslavend en mensen gaan er uiteindelijk aan onderdoor.”

Hij hoopt op een nationale discussie. ,,Ik kan me niet voorstellen dat als je weet wat voor ellende het veroorzaakt, je niet bereid bent om een andere keus te maken. Dat hoop ik tenminste. Liefst zou ik deze campagne landelijk zien, maar iemand moet beginnen. En we doen het exhausting, ja, need de boodschap moet overkomen.”

Vincent Karremans.
Vincent Karremans. © Sanne Donders


Related Articles

Back to top button