Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

VS roept Servië op om zich terug te trekken uit grensgebied met Kosovo

NOS Nieuws

De Amerikaanse regering heeft er bij Servië op aangedrongen zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een “grote militaire inzet” langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

Volgens de VS is er in het zuiden van Servië een “ongekende hoeveelheid” geavanceerde Servische artillerie en tanks in stelling gebracht. John Kirby van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad zegt dat dit soort wapentuig niet alleen een dreiging is voor de Kosovaren, maar ook voor de militairen die de NAVO daar heeft zitten.

‘Zorgelijke situatie’

In een toespraak beschreef Kirby de situatie als zorgelijk. “We roepen Servië op om die troepen van de grens terug te trekken.”

De NAVO stuurt als reactie opnieuw further troepen naar Kosovo. Groot-Brittannië heeft militairen naar het gebied gestuurd om zich daar bij de NAVO-vredeshandhavers te voegen.

De NAVO-landen zijn bezorgd over de toenemende spanningen. In een verklaring zegt een woordvoerder van de NAVO-vredesmissie dat de aanwezigheid in Noord-Kosovo wordt vergroot en dat het er zich actiever zal opstellen langs de grens met Servië.

Doden bij belegering klooster

De spanningen tussen de twee landen liepen vorige week zondag hoog op nadat een Kosovaarse politieagent en drie etnische Servische schutters omkwamen tijdens een belegering van een Servisch-Orthodox klooster in het dorp Banjska.

De Kosovaarse regering beschuldigde de Servische regering ervan het incident te steunen.

Related Articles

Back to top button