World

Extinction Riot stopt tijdelijk met A12-blokkades na motie in Tweede Kamer: ‘Tijd voor een stap terug’ | Binnenland

Extinction Riot houdt tijdelijk op met het bezetten van de A12 in Den Haag. De klimaatactivisten gaan voorlopig niet demonstreren omdat er vandaag een motie in de Tweede Kamer is ingediend om een afbouwtraject op te starten voor de gewraakte ‘fossiele subsidies’.


Thomas de Waard, Terence Garnier, Lex de Jonge


Laatste replace:
22:20

Aanstaande dinsdag wordt er over die motie, van D66 en GroenLinks, gestemd. XR stelt nu voor de dagelijkse blokkadeacties op de A12 in Den Haag op te schorten tot in ieder geval dinsdag, in afwachting van de uitkomst van de stemming.

D66 en GroenLinks roepen de regering op om met state of affairs’s te komen voor het afbouwen van die subsidies (naar schatting tussen de 39,7 en de 46,4 miljard euro per jaar) op termijnen van twee, vijf en zeven jaar.

Reden genoeg voor XR om een pauze in te lassen. ,,We hebben een duidelijke eis: een einde aan fossiele subsidies. Nu het reëel is dat daaraan wordt voldaan, doen we een stap terug. Maar we komen weer terug als dat niet gebeurt. We laten zien dat we geen actie voeren om het actie voeren maar ook in gesprek gaan”, zegt XR-woordvoerder Lucas Winnips. Als de motie wordt aangenomen, is afhankelijk van de voorwaarden welke stappen XR zal ondernemen. Als de motie echter wordt verworpen, gaan de klimaatactivisten weer naar de Utrechtsebaan.

27 dagen op rij snelweg bezet

Tot en met vandaag hebben de klimaatactivisten het einde van de A12 in Den Haag al 27 dagen op rij geblokkeerd. Dagelijks om stipt twaalf uur in de middag gingen ze de weg op om te protesteren. Op doordeweekse dagen ging het vaak om honderd tot tweehonderd man, in de weekenden vaak om honderden demonstranten. De politie heeft de afgelopen maand rond de tienduizend aanhoudingen verricht.

De acties zorgden voor steeds meer chagrijn bij burgemeester Jan van Zanen, de politie en het Openbaar Ministerie. Den Haag onderzocht hoe het kosten van schade en omzetderving van ondernemers kon gaan verhalen op de demonstranten en de politie en het OM lieten meermaals weten dat veel ander werk blijft liggen vanwege hun inzet bij de dagelijkse demo’s. Ook in de Haagse politiek waren de demonstraties de laatste tijd vaak onderwerp van gesprek.

Grondwettelijke plicht te beschermen

Op doordeweekse dagen zette de politie de weg bij de blokkade van Extinction Riot de laatste dagen niet altijd meer af. 47 organisaties, waaronder Urgenda, Greenpeace en Milieudefensie, uitten daar donderdag in een ‘noodbrief’ aan Van Zanen daarover hun zorgen. De klimaatdemonstranten op de A12 worden niet genoeg beschermd door de politie, vinden zij. ,,Het is zijn grondwettelijke plicht om vreedzame demonstraties te beschermen.”

De Haagse burgemeester benadrukte dat de bezetting van de Utrechtsebaan ‘een onrechtmatige actie’ is die ‘doelbewust de rechten en belangen van anderen schendt en de samenleving ontwricht’, schreef hij in een antwoord op de temporary.

Politie verwijdert vastgeplakte activisten van de A12 © ANP

Om die reden legde hij de klimaatactivisten ook (steeds) een beperking op. Demonstreren magazine, maar niet op de A12. Het Malieveld dat aan de Utrechtsebaan grenst, is voor het protest de aangewezen plek. En omdat de klimaatclub structureel een gesprek over de beperking van het demonstratierecht weigert, en deze ook niet aanvecht bij de rechter, is de blokkade van de snelweg eenvoudigweg onrechtmatig, zo stelt Van Zanen.

Adequaat optreden

Maar ook als de actievoerders zich met het bezetten van de snelweg onverantwoord en strafbaar gedragen, spannen de politie en de burgemeester zich ‘uiteraard’ in om de veiligheid van de demonstranten op de A12 te waarborgen, meent de burgemeester. Van de constatering dat de klimaatactivisten afgelopen weekeinde niet voldoende beschermd zijn door de politie moet hij niks hebben.

,,Door adequaat optreden van de politie zijn er geen gevaarlijke situaties ontstaan. De veiligheid van de actievoerders op de A12 is geen second in het geding geweest.” Overigens ontslaat de inzet van de politie de deelnemers aan de blokkade van de Utrechtsebaan niet van hun eigen verantwoordelijkheid, voegde hij daaraan toe.Related Articles

Back to top button