Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf | Buitenland

noodtoestandZware regenval in New York in de nacht van donderdag op vrijdag – lokale tijd – heeft geleid tot flinke overstromingen. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.


Buitenlandredactie


‘Neem alstublieft de maatregelen om veilig te blijven en denk eraan nooit te proberen om ondergelopen straten te gebruiken’, zei gouverneur Kathy Hochul in een bericht op berichtendienst X. Ze riep de noodtoestand uit voor New York, Lengthy Island en de Hudsonvallei. De Nationwide Climate Service roept mensen op om naar hoger gelegen gebieden te gaan. ‘Handel snel om uzelf in veiligheid te brengen’, aldus de weerdienst op zijn web site.

Miljoenen forenzen in het verkeer kregen te maken met het noodweer. Op beelden is te zien dat straten zijn ondergelopen. Voertuigen hebben de grootste moeite om zich door de watermassa een weg te banen. Op sommige plaatsen is het water gestegen tot de raamhoogte van de wagens, waardoor die helemaal geblokkeerd zijn.

Zeeleeuw ontsnapt

Tijdens het noodweer is zelfs een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN. De zware regenval zorgde ervoor dat de poel waarin zeeleeuw Sally verbleef overstroomde. Daardoor kon ze uit de poel zwemmen en wat rondsnuffelen in de dierentuin. Na een tijd keerde Sally terug naar het verblijf dat ze deelt met twee andere zeeleeuwen. Medewerkers van de dierentuin hielden een oogje in het zeil tijdens de excursie van het dier, meldt CNN.

Personeel en bezoekers waren niet in gevaar, de zeeleeuw bleef in de dierentuin en is nooit door de omheining gebroken, zei adjunct-directeur van de dierentuin Jim Breheny op X, voorheen Twitter, voegde hij eraan toe: ,,Na een korte verkenning van het ondergelopen plein in de dierentuin keerde zeeleeuw Sally terug naar het verblijf, het water trok zich terug en alles is in orde.”

Verhaal gaat verder onder de foto.

Automobilisten trotseren het wassende water nabij de Williamsburg-brug in New York. © REUTERS

Metrostations

Intussen staan meerdere grote metrostations in New York volledig of gedeeltelijk onder water, waardoor enkele centrale lijnen niet bediend kunnen worden, voornamelijk in Brooklyn. ‘We blijven ons inzetten om het water zo snel mogelijk te weg te krijgen’, meldt de New Yorkse metro op X. ‘Blijft u alstublieft thuis als u niet hoeft te reizen’.

La Guardia Airport, waar voornamelijk binnenlandse vluchten vertrekken en aankomen, heeft Terminal A tot nader order gesloten. Ook JFK Airport en Newark melden storingen als gevolg van het noodweer.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Een vrouw loopt door het kniediepe water in Brooklyn, New York.
Een vrouw loopt door het kniediepe water in Brooklyn, New York. © REUTERS

Storingen luchthavens

Volgens congreslid Alexandria Ocasio-Cortez, die in New York woont, is tussen vijf en twaalf centimeter regen gevallen in de arrondissementen Manhatten, Queens en Brooklyn. In diezelfde gebieden wordt nog eens tussen de tweeënhalf en zeven centimeter regenval verwacht.

Volgens de Amerikaanse weerdienst wordt het zware weer veroorzaakt door een lagedruksysteem langs de Midden-Atlantische kust, dat vochtige lucht uit de oceaan aanzuigt waardoor gebieden met zware regenval boven de noordelijke en oostelijke regio’s ontstaan.

De overstromingen worden serieus genomen door de autoriteiten van New York, waar de doortocht van orkaan Ida in september 2021 het leven kostte aan dertien mensen (en aan enkele tientallen anderen in de regio). De meeste slachtoffers zaten toen huge in kelders van huizen die tot flat waren omgebouwd om een antwoord te bieden op de jarenlange huizencrisis waarmee de stad kampt.

Brooklyn, New York.
Brooklyn, New York. © AFP

AFP
© AFP

REUTERS
© REUTERS

Related Articles

Back to top button