Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Ziekmelding op werk blijkt gelogen: werkgever ontdekt ‘through through’ dat man is opgepakt door arrestatieteam | Binnenland

Zijn vrouw meldde hem ziek op zijn werk bij het sportcentrum, maar in werkelijkheid was haar man na een politie-inval meegenomen door een arrestatieteam. De fitnessinstructeur bleek één van de zeven verdachten in een misbruikzaak van een minderjarig meisje. Enkele dagen later volgde een ontslag op staande voet, maar dat was volgens de kantonrechter niet terecht. De man krijgt nu meer dan 23.000 euro schadevergoeding.

In de vroege ochtend van dinsdag 6 juni valt een arrestatieteam zijn woning binnen. De man wordt meegenomen en er worden meerdere ‘gegevensdragers’ in beslag genomen. Zijn vrouw belt sportcentrum Polderpoort op. Daar werkt haar man als fitnessinstructeur. Hij is ziek en kan daarom vandaag niet komen werken, meldt ze het bedrijf.

Nog diezelfde ochtend komt de werkgever er ‘through through’ achter dat de man helemaal niet ziek is. De operationeel directeur van het sportcentrum wordt ’s middags namelijk gehoord door de politie over zijn werknemer. Er was door een voormalig klant aangifte gedaan tegen de fitnessinstructeur. Polderpoort heeft zijn salaris nog dezelfde dag per direct stopgezet.

Vanaf 13e misbruikt

De politie komt twee dagen later naar buiten met de aanhouding. Niet alleen de fitnessinstructeur, maar ook zes mannelijke medeverdachten waren opgepakt voor de misbruikzaak. Het gaat om drie mannen uit Den Haag, twee uit Vlaardingen en een man uit Hardinxveld-Giessendam. De vrouw, nu 22 jaar, verklaarde dat de mannen, waarvan sommigen elkaar kennen, haar vanaf haar dertiende jaar tot haar negentiende hebben misbruikt en hiervan ook opnamen zouden hebben gemaakt.

Als de operationeel directeur van Polderpoort op 8 juni voor de deur staat bij de fitnessinstructeur vraagt hij hem of hij iets met de zaak te maken had. De man geeft aan dat hij daar van zijn advocaat niets over magazine zeggen. Ze maken een afspraak over een vervolggesprek, dat plaatsvindt op maandag 12 juni.

In dat gesprek, waar ook de algemeen directeur van het sportcentrum aanwezig was, is de werknemer opnieuw gevraagd of hij onschuldig is, maar hij antwoordt hetzelfde. Aan het eind van het gesprek wordt hij op non-actief gesteld. In de dagen erna volgt een ontslagbrief.

Ontslagbrief aan de fitnessinstructeur

1. U heeft zich ten onrechte ziekgemeld, terwijl u wegens detentie geen recht had op loon.

2. U heeft zich schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend en/of seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

3. U bent verdachte in een zedenzaak (misbruik) waarbij het slachtoffer minderjarige was.

4. De ernst van de verdenking is dermate ernstig dat voor de arrestatie een arrestatieteam is ingezet, waaruit blijkt dat de politie u waarschijnlijk als potentieel levensbedreigend heeft beoordeeld.

Polderpoort neemt de zaak dusdanig hoog op, omdat het slachtoffer in de zedenzaak ook een voormalig klant was van het sportcentrum. ‘In de tijd waarin de zaken spelen, was u haar private coach’, stelt het bedrijf. Ook had de fitnessinstructeur rond die tijd al een mondelinge waarschuwing gehad.

Op 21 juni laat het sportcentrum de werknemer weten dat hij op staande voet is ontslagen. Daarbij wordt verwezen naar de – volgens Polderpoort dringende – redenen in de temporary van 14 juni. De man accepteert uiteindelijk het ontslag, maar stapt wel naar de rechter voor een vergoeding.

Hij eist in totaal bijna 50.000 euro als schadevergoeding. Volgens hem zijn er geen ‘dringende redenen’ die nodig zijn voor een ontslag op staande voet. Polderpoort vindt dat wel en benadrukt in het verweer de vier genoemde redenen in de temporary van 14 juni.

Geen dringende redenen

De kantonrechter is niet van mening dat de door Polderpoort genoemde redenen daadwerkelijk ‘dringend’ zijn, blijkt uit de uitspraak die donderdag is gepubliceerd. Het sportcentrum zou tekort door de bocht hebben geredeneerd: de verdenking van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer wil niet meteen zeggen dat de fitnessinstructeur zich schuldig maakte aan misbruik. Dat de man niet heeft willen aangeven dat hij onschuldig is, is ook geen reden voor Polderpoort om te concluderen dat hij wél schuldig is.

De kantonrechter besloot daarop dat het sportbedrijf zijn voormalige werknemer alsnog 23.000 euro moet betalen. De kosten van de rechtszaak, 614 euro, komen ook voor de rekening van het sportcentrum.

De Zaak X

In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan through Spotify of Apple Podcast!





Related Articles

Back to top button