Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Tunesië stort geld van migratiedeal terug naar Europa

De Tunesische president Saied (foto uit juli 2023)

NOS Nieuws

Tunesië heeft een bedrag van 60 miljoen euro aan Europese hulpgelden geweigerd en teruggestort op een Europese rekening. Bronnen binnen de Europese Commissie bevestigen dat aan de NOS.

Het gaat om geld dat Tunesië had gekregen als onderdeel van de migratiedeal met de EU. Tunesië zou in ruil voor economische steun het aantal migranten dat by way of Tunesië de Middellandse Zee oversteekt, beperken.

Over het geld is openlijk ruzie tussen Tunesië en Europa. De Tunesische regering omschreef het geld als een fooi. Het land zegt open te staan voor serieuze samenwerking, maar niet zomaar “liefdadigheid” te accepteren.

“Tunesië bedelt niet”, zegt de Tunesische minister Ammar van Buitenlandse Zaken in een interview. Eerder riep verantwoordelijk Eurocommissaris Varhelyi Tunesië op om het geld terug te storten.

Het is onduidelijk wat de gevolgen van het besluit zijn voor de onderhandelingen tussen Tunesië en de EU. Beide partijen spraken nog over de precieze invulling van het akkoord.

Demissionair premier Rutte is een van de drijvende krachten achter de migratiedeal. Hij reisde in juli met de Italiaanse premier Meloni en Commissievoorzitter Von der Leyen naar Tunis om afspraken te maken met president Saied.

Related Articles

Back to top button