Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Rutte steekt op vliegveld in Israël familie van ontvoerde Ofir (18) hart onder de riem | Israël en Hamas in oorlog

Voordat hij dinsdagochtend in Den Haag alweer met familieleden van gijzelaars van Hamas sprak, had demissionair premier Mark Rutte maandag in Israël ook nog een ontmoeting met de familie van de ontvoerde Nederlander Ofir (18). Dat gebeurde op het vliegveld, vlak voor Ruttes terugvlucht naar Nederland. ‘Dit geeft ons hoop’.

Bij de ontmoeting waren Ofirs ouders Yoav en Sharon, zijn tante Yael, zijn opa Jucha en de Nederlandse ambassadeur in Israël Marriet Schuurman. ,,De ontmoeting heeft ons moed gegeven”, vertelt tante Yael vanuit Israël. ,,Het was een heel fijn gesprek, het heeft ons gesterkt. Hij gaf ons het gevoel dat iemand om onze situatie geeft en dat geeft hoop. We bidden dat deze nachtmerrie snel voorbij is. Het is onmenselijk wat hier gebeurt. We geloven echt dat de Nederlandse regering alles doet om Ofir terug te halen, hij zal terugkomen, internet als alle andere gijzelaars.”

De Israëlisch-Nederlandse Ofir werd 7 oktober ontvoerd toen hij op bezoek was bij een vriendin in kibboets Be’eri in Israël. 7 oktober was de dag van de verrassende terreuraanval van de Palestijnse militante beweging Hamas. Pas vorige week werd bekend dat een Nederlandse jongen bij de honderden gijzelaars zit. Opvallend aan het verhaal van Ofir is dat hij pas na de ontvoering een Nederlands paspoort kreeg, met de gedachte dat de druk om hem vrij te krijgen daarmee wordt opgevoerd.

Signaal van telefoon

De afgelopen dagen werden mondjesmaat enkele gijzelaars vrijgelaten. Er was afgelopen weekend sprake van dat zo’n vijftig gijzelaars met een dubbele nationaliteit zouden worden vrijgelaten, maar die onderhandelingen liepen huge. Van Ofir is na 7 oktober niks meer vernomen, behalve een signaal van zijn telefoon uit Gaza.

Rutte sprak in Israël onder anderen met premier Benjamin Netanyahu van Israël en met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Over het gesprek met Netanyahu zei Rutte dat het ‘stevig’ was: ,,Israël moet zichzelf verdedigen, het moet Hamas uitschakelen, maar wel liefst met het voorkomen van regionale escalatie en een minimal aan burgerslachtoffers. Ik heb dat in alle vriendschap gezegd. Het was een goed, maar ook een stevig gesprek.”

Rutte heeft Abbas gevraagd een rol te spelen in het vrij krijgen van de gijzelaars in Gaza.

Rutte met de familie van Ofir. Diens ouders staan pal naast hem. © eigen foto

Bekijk hier onze video’s over de oorlog tussen Israël en Hamas:

Related Articles

Back to top button