World

Advocaten Ridouan Taghi wraken rechtbank, hebben geen vertrouwen meer in eerlijk proces | Binnenland

De verdediging van Ridouan Taghi heeft in het omvangrijke liquidatieproces Marengo de rechtbank gewraakt. Taghi’s advocaten zeggen geen vertrouwen meer te hebben in de huidige rechters, nadat die een verzoek hadden afgewezen om commando Sil A. te horen als getuige.

A. had eerder verklaard dat hij een aantal jaar geleden was benaderd met de vraag of hij Taghi, die toen nog voortvluchtig was, kon ‘neutraliseren’. Dat is een eufemisme voor doodschieten. Het Openbaar Ministerie heeft eerder al laten weten dat ‘op geen enkel second is overwogen Taghi te ontvoeren, uitschakelen of zelfs vermoorden‘.

Wie is Sil. A?

A., momenteel verdachte in een drugszaak, was militair van het Korps Commandotroepen. Hij zou in 2019 door geheime diensten zijn gevraagd of het mogelijk was de vermeende topcrimineel Taghi door commando’s in het geheim uit Dubai te halen of anders te neutraliseren. Taghi (45) werd eind dat jaar opgepakt in Dubai en binnen enkele dagen overgebracht naar Nederland.

Tegen Taghi is een levenslange gevangenisstraf geëist. Volgens het OM is hij betrokken als opdrachtgever bij meerdere moorden en moordpogingen. Met de niet-inhoudelijke zitting vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp zou het omvangrijke liquidatieproces Marengo nu echt bijna afgerond moeten zijn. Hierna volgt nog een procedurele zitting start december en daarna moet uitspraak worden gedaan, op 27 februari volgend jaar. Dat is tenminste de planning van de rechtbank, “behoudens bijzondere omstandigheden”. Het is niet duidelijk of de wraking voor veel uitstel zal zorgen.

Niet haalbaar

De advocaten van verschillende verdachten, met title die van hoofdverdachte Ridouan Taghi, zien dat echter heel anders. Advocaat Michael Ruperti noemde februari current nog ‘niet haalbaar‘. ,,Dan zijn we nog niet klaar met het lezen van het file.”

Hij nam met twee collega’s de verdediging van Taghi over na de arrestatie van Inez Weski afgelopen april. Zij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich bezighoudt met internationale drugshandel en witwassen en het schenden van geheimen. Weski zou informatie van Taghi vanuit de Further Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn contacten in de buitenwereld hebben gedeeld en zat enige tijd in voorarrest.

Flink file

Nadat de drie nieuwe advocaten zich hadden gemeld, vroegen ze de rechtbank om maanden uitstel, zodat ze het flinke file konden bestuderen. De rechtbank wees dat verzoek echter af. ,,De belangen van de verdachte bij een dergelijk lang uitstel wegen minder zwaar dan de belangen om de zaak in eerste aanleg zonder verdere vertraging af te ronden”, aldus de motivering destijds.

Marengo gaat over meerdere moorden en pogingen daartoe. De strafzaak is al ruim vijf jaar bezig en inmiddels in de laatste fase. De strafeisen zijn uitgesproken – tegen hoofdverdachte Ridouan Taghi en vijf medeverdachten is een levenslange gevangenisstraf geëist – en door de advocaten is daarop gereageerd.

Ex-advocaat Youssef Taghi speelde een sleutelrol in de criminele organisatie van Ridouan Taghi (video):


Bekijk onze populairste nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Related Articles

Back to top button