Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Aangifte om ‘kindermishandeling’ in instelling: ‘Thuis gingen we wél liefdevol met dochter om’ | Binnenland

Jongeren die verbleven in de Friese jeugdzorginstelling Woodbrookers doen aangifte wegens kindermishandeling. Uit een schokkend rapport bleek onlangs dat hier gebruik werd gemaakt van pijnprikkels om jongeren met problemen in het gareel te houden. Ook het meisje om wie het rapport grotendeels draait is naar de politie gestapt, om in urenlange verhoren te verklaren wat haar is overkomen. Moeder Janneke: ,,Ze wilde alleen maar dat ze lief voor haar zouden zijn.’’

Soms, als Jannekes dochter leest wat er allemaal heeft plaatsgehad in behandelcentrum Woodbrookers, zegt ze: ,,Wat erg voor die kinderen.’’ Dan zegt Janneke (vanwege privacyredenen niet haar echte naam): ,,Maar jij bent daar één van.’’ Het bleek de afgelopen tijd maar weer, toen ze samen aangifte deden van onder meer kindermishandeling. Half september was de eerste sessie van anderhalf uur in Leeuwarden. Stil stapten ze samen naar buiten: in die tijd waren ze nog maar bij het start van alles wat er in Woodbrookers heeft plaatsgehad.

Een tweede sessie volgde onlangs, in Drachten. Zo’n vijf uur zaten moeder en dochter tegenover een speciaal staff. Het ging over hoe het meisje niet werd geloofd, als ze zei dat ze een batterij had ingeslikt. Over hoe ze haar eigen wonden moest verbinden, als ze zichzelf had beschadigd. En ze daarna door vijf medewerkers tegen de grond werd gewerkt en iemand met zijn volle gewicht op haar rug sprong. Ook werd vaak gesproken over het bokkenpootje, een enorm pijnlijke greep waarbij de duim naar de pols gedraaid wordt, web als de beenklem, die ook in de instelling werd toegepast om kinderen onder controle te houden. Janneke: ‘Je maag draait ervan om.’

Kindermishandeling

Er waren daarnaast vele uren in isolatie, bijna geen onderwijs, maar ook het ontbreken van een gedegen behandelplan. Kindermishandeling, aldus advocaat Chris Despatched, die spreekt over de strafbare feiten: lichamelijke en geestelijke mishandeling en verwaarlozing, het nalaten te helpen wanneer een persoon in hulpeloze toestand verkeert en het ontrekken aan de leerplicht. Wie dit thuis met een type doet, kan rekenen op een uithuisplaatsing. In Woodbrookers, waar overkoepelende organisatie Jeugdhulp Friesland in 2022 zelfs aangifte zou doen tegen enkele medewerkers wegens mogelijk crimineel en grensoverschrijdend gedrag, overkwam het Jannekes dochter straffeloos.

,,Wij gingen thuis altijd liefdevol om met onze dochter. Toen we ontdekten wat in de instelling gebeurde, hebben we Veilig Thuis nog gebeld om melding te doen. Maar ze konden niks kregen we te horen, need het ging om een instelling. Wat mij enorm raakt: mijn dochter vertelde tijdens de aangifte dat ze alleen maar wilde dat ze lief voor haar zouden zijn, een arm om haar heen zouden slaan. Dat gebeurde niet.”

Macht

Lang voelde het alsof alle macht lag bij Jeugdhulp Friesland. Ook toen er in opdracht van de inspectie een onderzoek werd ingesteld, onder meer naar de manier waarop Jannekes dochter werd behandeld. In een rapport wordt weliswaar over de ouders en hun type gesproken, zijzelf kregen het volledige rapport niet te zien en werden niet bij de totstandkoming betrokken. Toen na veel ophef vanwege een publicatie over het rapport op deze web site plots werd besloten het onderzoek toch openbaar te maken, werd dat niet vooraf met de ouders besproken. ,,Ik vind het een minne bak. In tegenstelling tot wat in het rapport staat zijn wij altijd netjes gebleven. Maar we kwamen wel op voor onze dochter, ook al is voortdurend geprobeerd ons de mond te snoeren.”

Datzelfde rapport dient nu ook als bewijs voor de aangifte van haar dochter. Een tweede aangifte is ook gedaan, en meer jongeren staan klaar om hetzelfde te doen. Maar eerst is het aan de politie en het OM onderzoek te doen, ‘zoals ze ook zouden doen als dit binnenshuis allemaal plaatsheeft’, zegt advocaat Despatched. En ondertussen pakt Jannekes gezin langzaam maar zeker de controle terug die hun werd afgenomen. Janneke: ,,Ik zeg soms tegen mijn dochter: nu ben jij de kat en zijn zij de muis.”

‘Pijnprikkels enkel gebruikt om te kijken of jongere bij bewustzijn is’

Jeugdhulp Friesland (JHF) laat weten nog niet op de hoogte te zijn van de aangifte(s). ,,In het algemeen: als jongeren vinden dat zij een reden hebben om aangifte te doen is dat spijtig. Het OM gaat erover of er iets met een aangifte wordt gedaan. Mishandeling binnen een instelling kan natuurlijk niet. Als wij zelf een vermoeden van mishandeling hebben, doen we natuurlijk een melding bij de IGJ en zo nodig doen we zelf aangifte. Als ouders het vermoeden hebben dat er sprake is of is geweest van mishandeling, kunnen zij dat intern kenbaar maken bij de klachtencommissie, of de externe vertrouwenspersoon. Zij kunnen hun vermoeden ook delen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Wij kunnen ons goed voorstellen dat ouders in zo’n situatie liever aangifte doen, omdat hun vermoedens dan extern goed worden onderzocht.”

Over de manier waarop het rapport openbaar werd zegt Jeugdhulp Friesland: ,,Wij hebben het rapport uiteraard alleen volledig geanonimiseerd openbaar gemaakt.” Er is begrip voor het feit dat het voor ouders kan voelen alsof alle macht bij Jeugdhulp Friesland lijkt. ,,Maar dat is niet zo. Onze medewerkers zijn er om hulp te verlenen, niet om macht uit te oefenen. Onze instelling werkt volgens voorgeschreven richtlijnen.” Overigens meldde een bestuurder eerder (in tegenstelling tot wat in het rapport staat en wat jongeren zeggen) dat pijnprikkels enkel werden gebruikt om te kijken of een jongere bij bewustzijn is.

Op dit second wordt een verbeterplan uitgevoerd. Maar JHF weet ook: Woodbrookers heeft te maken met een vertrouwensbreuk. ,,Hoewel wij dat betreuren, en ook niet terecht vinden, accepteren wij het als een realiteit. De gemeenteraad van Leeuwarden heeft opgeroepen tot een versnelde sluiting van Woodbrookers. Wij begrijpen dat verzoek en werken eraan mee. Eerder al hebben we het aantal plaatsen weten terug te brengen tot 8. Voor die acht jongeren hebben we wel een verantwoordelijkheid. We moeten voor hen en eventuele andere jongeren die worden aangemeld, moeten we wel alternatieven vinden die passen bij hun zorgvraag.” Uiterlijk 1 juli volgend jaar moet Woodbrookers helemaal zijn gesloten. 

Related Articles

Back to top button