Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Entertainment

Koning na protest bij slavernijmuseum: ‘Goed dat ze emoties laten zien, felheid – dat ze zich niet inhouden’ | Present

,,Het is prima om af en toe emoties te laten zien.’’ Dat zeiden koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagmiddag tegen de pers naar aanleiding van het felle protest bij hun bezoek aan een slavernijmuseum in Kaapstad in het kader van hun staatsbezoek. ,,Goed dat ze emoties laten zien, felheid’’, aldus de koning. ,,Dat ze zich niet inhouden.’’

Het bezoek van het koningspaar aan Slave Lodge in Kaapstad verliep eerder op de dag tumultueus, toen mensen die behoren tot de oudste volkeren van Zuid-Afrika demonstreerden bij het vertrek van het koningspaar. Politie en beveiligers moesten de Oranjes ontzetten, koningin Máxima maande duidelijk tot kalmte voordat ze de auto instapte.

Zij moest – geholpen door haar beveiligers – zich een weg banen tussen de demonstranten om aan de andere kant van de auto in te stappen als haar man. Waarom deed ze dat? ,,Ik had niet het idee dat ze ons iets aan wilden doen’’, aldus de koningin. Ze hadden overigens al protest verwacht, vertelde de koning.

Bij aankomst bij het museum waren zij en de koning juist nog in gesprek gegaan met een aantal mensen, behorende tot de Khoisan. Hún koning protesteert al vijf jaar door in een tentenkamp bij de regeringsgebouwen in Pretoria te bivakkeren. Hij wil meer erkenning voor zijn volk, vertelde hij eerder deze week tegen deze web site. ,,Goed om met de Khoisan te praten’’, zei de koning bij het persgesprek.

,,Bijzonder en emotioneel voor mij ook is de erkenning door president Ramaphosa van de excuses voor slavernij die wij als Nederland gemaakt hebben.’’ De vorst zei verder dat hij hierdoor geraakt was.

Koningin Máxima na het bezoek aan het slavernijmuseum, toen een protest uitbrak. © Brunopress

Bernhard en de NSDAP

In gesprek met journalisten kwamen ook andere onderwerpen ter sprake, zoals de onlangs opgedoken lidmaatschapskaart van de NSDAP van Willem-Alexanders grootvader prins Bernhard.

Wat al veel langer werd vermoed én door de prins altijd werd ontkend, klopt toch: de prins was in de jaren 30 lid van de partij van Adolf Hitler. Over Bernhard zei de koning: ,,De relatie grootvader-kleinzoon is heel bijzonder geweest, dat gaat niet veranderen.’’

‘Alles is op tafel gekomen’

De koning noemde het extreem belangrijk om nu een land als Zuid-Afrika te bezoeken, dat neutraal is in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en een pro-Palestijnse houding heeft in het langdurige battle met Israël. Juist om met elkaar in gesprek te blijven. ,,Alles is op tafel gekomen in de gesprekken met president Ramaphosa’’, verklaarde Willem-Alexander, die nogmaals zijn afschuw uitsprak over de gevolgen van de terreuracties van Hamas.

Máxima en hij zien ook de ‘doorwerking in de Nederlandse maatschappij’. ,,We moeten met elkaar in gesprek blijven. Polariseren, steeds verder tegenover elkaar gaan staan, dat leidt uiteindelijk tot niets. Ook als je het niet eens bent met elkaar, moet je toch blijven praten. Ik zag op televisie een prachtig shot van twee gemeenteraadsleden uit Amsterdam, die zeiden: we zijn het niet eens met elkaar, maar blijven wel praten. Neem hen als voorbeeld, is echt heel belangrijk.’’

Na het persgesprek ontmoet het koningspaar nog Nederlanders die in Zuid-Afrika leven. Daarna is het staatsbezoek afgerond. In elk geval koningin Máxima blijft nog een tijdje in Afrika, zij begint maandag met een driedaags bezoek voor haar VN-werk aan Kenia.

Bekijk hieronder een video rond het protest bij het slavernijmuseum:

Hou onze web site in de gaten voor de nieuwste afleveringen van onze podcast ‘Van Oranje’, een serie over de opmerkelijkste Oranjes uit de rijke geschiedenis van onze koninklijke familie.



Bekijk hier al onze video’s over het Koninklijk Huis:

Related Articles

Back to top button