Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Dwell – Oorlog Israël – Hamas. Iran dreigt met uitbreiding van oorlog naar andere fronten • Nieuwe raketaanval vanuit Libanees grensgebied

• De grensovergang tussen Egypte en Gaza blijft gesloten, ondanks eerdere berichten dat die zou opengaan voor Palestijnen met dubbele nationaliteit en voor humanitaire hulp. Honderden mensen staan te wachten. Volgen Egypte laat “de houding van Israël” de opening niet toe. Ook geruchten over een tijdelijk staakt-het-vuren zijn onmiddellijk weer tegengesproken.

• Israël zegt weer drinkwater aan Gaza te willen leveren, na de eerdere blokkade van water, voedsel, elektriciteit en brandstof. Volgens Hamas gebeurt dat helemaal niet, Israël beweert enkel in het zuiden van Gaza wel weer water toe te voeren.

• Hoe dan ook trekt de VN aan de alarmbel. De water- en voedselvoorraad slinkt snel, en de noodvoorraad brandstof die de ziekenhuizen in Gaza momenteel draaiende houdt, dreigt binnen de 24 uur op te raken. Dat zou “duizenden patiënten in gevaar brengen”. 

• De pro-Iraanse organisatie Hezbollah heeft vanuit Libanon meerdere aanvallen uitgevoerd op Israël. De Israëlische minister van Defensie wil geen oorlog met Libanon, maar “als Hezbollah het pad van de oorlog kiest, zal het een zeer hoge prijs betalen”. Israël evacueert intussen burgers uit de grensdorpen en zegt zich klaar te maken voor een “oorlog op meerdere fronten”.

• Het grondoffensief in Gaza heeft dit weekend niet plaatsgevonden. Volgens The New York Occasions kunnen piloten en dronebestuurders de grondtroepen door het slechte weer niet goed ondersteunen. Het Israëlische leger kondigde eerder aan voorbereidingen te treffen voor een “grootschalig offensief, through land, vanuit de lucht en over zee”.

• Zondag repatrieerde de Belgische defensie 92 Belgen uit Israël. Het vliegtuig uit Tel-Aviv is eerder deze avond geland. Er zijn nog zeker twintig Belgen in Israël die terug willen. Later wordt beslist over een eventuele tweede vlucht. In Gaza zijn nog minstens 126 Belgen.

• Volgens Hamas zijn er tot dusver 2.750 doden gevallen in de Gazastrook. 1 miljoen mensen zijn hun huis ontvlucht. Aan Israëlische zijde is sprake van 1.400 doden. Volgens het Israëlische leger zijn er ook 199 gijzelaars in handen van Hamas. 

Related Articles

Back to top button