Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

dit gebeurde zondag in de oorlog tussen Israël en Hamas

Een Israëlische tank bij de grens met de Gazastrook

NOS Nieuws

Opnieuw was het een onrustige dag in Israël en de Gazastrook. Israël werd vanuit Libanon beschoten, terwijl het Rode Kruis vreest voor een “humanitaire catastrofe” in Gaza. De gebeurtenissen van deze zondag zijn hieronder samengevat. Dit artikel is bijgewerkt tot 19.00 uur.

De ontwikkelingen van zondag

Ook zondag bestookte Israël doelen in de Gazastrook. Volgens het Israëlische leger is het doel van de aanvallen vooral om kopstukken van Hamas uit te schakelen en militaire doelen te raken. Er vielen echter ook burgerdoden. Sinds vorige week zaterdag zijn 2670 mensen in Gaza gedood, melden de lokale Palestijnse autoriteiten. In een week tijd zijn door terroristen van Hamas ruim 1400 mensen in Israël gedood, meldt een regeringswoordvoerder. Daarnaast zijn ruim 120 Israëliërs ontvoerd.

 • In het zuiden van Gaza komt volgens Israël weer water uit de kraan. Dat is het resultaat van een gesprek van de Israëlische premier Netanyahu met de Amerikaanse president Biden, meldt persbureau Reuters. Maar Palestijnen en hulporganisaties zeggen dat er nog altijd geen water is in Gaza.
 • Eerder op de dag waarschuwde het Rode Kruis dat er een “humanitaire catastrofe” dreigt te ontstaan in de Gazastrook. “Er komen steeds meer gewonden bij, ook veel kinderen”, zegt een woordvoerder. “En het wordt met de minuut lastiger om die van goede hulp te voorzien, omdat de elektriciteit en het water op dreigen te raken.”
 • Israël wil nog steeds dat Palestijnen het noorden van Gaza verlaten. Volgens het Israëlische leger zijn inmiddels honderdduizenden Palestijnen uit het noorden van de Gazastrook vertrokken. Het leger communiceerde over een veilige evacuatieroute waarop geen luchtaanvallen zouden worden uitgevoerd.
 • WHO-chef Tedros Adhanom uit zijn zorgen over het evacuatiebevel van het leger. Volgens hem komt het bevel neer op “een doodstraf voor zieken en gewonden”, die in het noorden van Gaza achterblijven.

Een van de Palestijnen die uit het noorden vluchtte is Fadi. Hij schuilt met zijn kinderen in een college in het zuiden van Gaza. Zijn dochter Sahar vertelt hoe bang ze is voor de luchtaanvallen:

Palestijnse familie Daloul vluchtte naar het zuiden: ‘Ons leven is ellende’

 • Het op handen zijnde grondoffensief dat Israël wil uitvoeren in de Gazastrook is een paar dagen uitgesteld, meldt The New York Occasions op foundation van bronnen binnen het Israëlische leger. Het uitstel zou onder meer zijn afgekondigd vanwege ongunstige weeromstandigheden. Daardoor kunnen Israëlische piloten en dronebestuurders niet voor de nodige ondersteuning voor grondtroepen zorgen.
 • Hamas vuurde vandaag vanuit Libanon meerdere raketten af op doelen in het noorden van Israël en ook door Hezbollah werden aanvallen uitgevoerd op het noorden van het land. Daarbij vielen meerdere gewonden en zeker één dode.
 • Ook vanuit Gaza werden raketten afgevuurd. Twee raketten raakten de stad Ashkelon. Ook in Tel Aviv ging het luchtalarm af.

Diplomatieke gesprekken

 • De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken gaat morgen voor de tweede keer in vijf dagen naar Israël. De afgelopen dagen heeft hij een bezoek gebracht aan zes Arabische landen om te proberen een breder battle in de regio te voorkomen. Blinken sprak ook met leiders van de Palestijnse Autoriteit.
 • De politiek leider van Hamas, Ismail Haniyeh, heeft in Qatar een ontmoeting gehad met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. Iran steunt de Palestijnse militante organisatie met geld en wapens, omdat het web als Iran Israël als grote vijand ziet.

Nederland

 • Zo’n 15.000 mensen gingen in Amsterdam de straat op om hun steun te betuigen aan de Palestijnen. Op de Dam kwamen ze samen, waarna ze naar het Westerpark trokken. Donderdag was er op de Dam al een grote betoging van onder anderen pro-Israëlische organisaties.
 • De drie Joodse scholen in Amsterdam die vrijdag dicht bleven uit angst voor aanslagen kondigden aan dat ze morgen weer open gaan. De gemeente heeft toegezegd dat de beveiliging wordt opgevoerd.

Related Articles

Back to top button