Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Business

De inflatie lijkt onder controle, maar de rente blijft nog wel even hoog | Economie

Het lijkt er op dat de inflatie bedwongen is. De rente zal nog wel langer hoog blijven, maar dat kan de economie wel hebben.

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Financial institution (DNB) toonde zich vanochtend positief bij de perspresentatie van het rapport over de stabiliteit van de financiële sector in Nederland. ,,De inflatie is redelijk onder controle.’’

Door de ongekend snelle renteverhogingen die centrale banen doorvoerden gingen eerder dit jaar nog banken onderuit in de VS en Zwitserland. ,,Maar in de eurozone kwam geen financial institution in de problemen’’, aldus Knot.

Inflatie daalt

Volgens verwachtingen van de Europese Centrale Financial institution (ECB) zal de inflatie in 2025 terug zijn op het gewenste niveau van twee procent. Om dat doel te bereiken is het nodig om de rente langere tijd hoog te houden. En dat kan ook denkt Knot. ,,Ik voel me comfortabel bij de vier procent rente die we nu hebben.’’

Ik voel me comforta­bel bij de huidige rente

Klaas Knot, De Nederlandsche Financial institution

De hoge rente remt de economische groei. En dat is goed, omdat op die manier de inflatie bedwongen kan worden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw leidde de hoge inflatie en hoge rente tot een diepe economische recessie en massawerkloosheid.

Nu is daar geen sprake van. Dat komt omdat de werkgelegenheid groot blijft’’, aldus Knot. ,,Dat betekent dat de mensen geld blijven uitgeven en hun hypotheek kunnen blijven betalen. Daarnaast zorgt het er voor dat bedrijven inkomsten houden.’’

Geen drama’s

De afkoelende economie zal dus niet tot drama’s leiden is de verwachting van Knot. ,,Het lijkt er op dat de economie een zachte touchdown gaat maken.’’

De hoge rente lijkt niet tot problemen bij de huishoudens te leiden. Eerder werd dar nog voor gevreesd. Maar huishoudens hebben de hypotheekrente vaak voor tien of twintig jaar vastgezet en hebben geen final van de hogere rente. En veel mensen hebben forse loonsverhogingen gekregen afgelopen jaar. Dat maakt dat ze ook gemakkelijker de hogere hypotheeklasten kunnen dragen.

Banken financieel gezond

Dat betekent dat ook de banken geen of maar weinig verliezen zullen zien in de hypothekenportefeuille. Dat is belangrijk, omdat hypotheken een belangrijk onderdeel van de portefeuille van de banken is. Als daar veel wanbetalingen voorkomen kan dat de financiële gezondheid van de banken aantasten.

Een andere belangrijk onderdeel van de bankenportefeuille zijn de kredieten aan bedrijven. Bedrijven moeten de komende twee jaar meer dan de helft van hun leningen aflossen of herfinancieren. Dat zal dan tegen hogere rentes gaan dan bij de huidige leningen. Maar ook hier zijn er geen tekenen dat het tot problemen gaat leiden voor banken en bedrijven ziet Knot.

Daar werd wel voor gevreesd, omdat er een golf aan faillissementen zit aan te komen is de vrees. Tijdens corona kregen bedrijven uitstel van betaling voor belastingen, maar nu moet die schuld alsnog worden ingelost. De vrees is dat dat tot tienduizenden faillissementen zal leiden. ,,We zien wel meer faillissementen, maar het gaat nu om meer normale aantallen faillissementen’’, aldus de bankpresident.

Knot wijst er p dat de banken n veel meer vet op de botten hebben dan bij de vorige disaster. Ze kunnen stroppen door wanbetalers nu dus veel beter opvangen zonder in de problemen te komen.

Knot wees ook op de positieve kanten van de hogere rente. ,,In het algemeen is hogere rente goed voor de financiële sector. Je ziet de winst bij de banken stijgen dor de hogere rente en pensioenfondsen zien hun financiële positie verbeteren.’’

Bankbelasting

Die winsten van de banken leidden er toe dat de Tweede Kamer de bankenbelasting wil verhogen. Kamerleden zijn boos dat de winsten door het dak gaan, aandeelhouders additional beloond worden maar spaarders de rente maar heel mondjesmaat zien stijgen.


Ik mis de nuance in het debat

Klaas Knot, De Nederlandsche Financial institution

Knot is geen voorstander van de hogere bankbelasting. ,,Ik is de nuance in het debat. Banken worden nu afgerekend op een of twee goede kwartalen.’’ Veel kritiek op de banken is niet terecht volgens de bankpresident. ,,De spaarrente stijgt altijd minder snel bij renteverhogingen. Dat is nu niet anders dan bij eerdere rondes renteverhogingen. Bovendien zijn aandeelhouders van banken niet bepaald verwend de afgelopen jaren. Banken voldoen ruimschoots aan alle kapitaaleisen. Dan is er geen reden om ze niet toe te staan wat additional te doen voor de aandeelhouders.’’

Zwakke plek

DNB ziet nog wel een zwakke plek bij de overheid. Die moet zorgen dat het begrotingstekort verdwijnt. Dan kan de overheid weer buffers opbouwen. Dan kan er additional geld uitgegeven worden als er weer een disaster komt, zoals bij de coronapandemie. Daardoor bleef de econoie en de welvaart goed overeind.

Related Articles

Back to top button