Sports

Biles is naast turnmachine ook weer mens geworden

Simone Biles

NOS Sport

  • Edwin Cornelissen

    verslaggever in Antwerpen

  • Edwin Cornelissen

    verslaggever in Antwerpen

De WK turnen in Antwerpen stonden grotendeels in het teken van de terugkeer van de vrouw, die tien jaar eerder in hetzelfde Sportpaleis haar grote doorbraak beleefde: Simone Biles. Haar glansrijke optreden, bekroond met 4 gouden medailles, voelde als de wedergeboorte van de superster.

De ‘Twisties van Tokio’, die in 2021 het einde van haar carrière leken in te luiden, zijn verdwenen. De Biles van 2023 is een vrouw die minder turnmachine en meer mens lijkt te zijn geworden. De ontvangst in de turnarena was hotter dan ooit.

Waar collega-turnsters Biles eerder roemden om de manier waarop zij zich ná de Spelen van Tokio manifesteerde – als een boegbeeld, die mentale kwetsbaarheid bespreekbaar maakte – konden de followers in het Sportpaleis ook met eigen ogen aanschouwen wat Biles als turnster tot zo’n klasse aside maakt.

Lach na foutje

De Yurchenko dubbelgehoekt, die zij in de kwalificatiewedstrijd feilloos uitvoerde, ging de wereld over als de sprong met de hoogste moeilijkheidsgraad ooit geturnd door een vrouw. Haar vloeroefening, een aaneenschakeling van sprongenseries, was duizelingwekkend.

Twijfels leek Biles in haar tweede turnleven niet te kennen, al gaf zij na de teamfinale aan wel degelijk zenuwen gevoeld te hebben.

Wat naast haar medailleoogst en haar soms onnavolgbare oefeningen vooral opviel aan Biles 2.0 was de manier waarop zij omging met succes én tegenslag. Een slippertje in de vloerfinale, waarbij haar voet even wegglipte, lachte ze al tijdens de oefening weg.

Wevers vierde op balk bij WK, Biles turnt naar goud

Na afloop constateerde de Amerikaanse lachend dat ze normaal gesproken alleen búiten de turnhal zo onhandig was. Na het winnen van haar meerkamptitel, feitelijk de persoonlijke kroon op de comeback, liet Biles de tranen op het podium de vrije loop.

Simone Biles lijkt anno 2023 meer in balans. Tijdens haar absentie trouwde ze. Biles leefde haar leven buiten de turnhal en ging aan de slag met de mentale problemen die uiteindelijk geleid hadden tot de veelbesproken twisties, waardoor hoofd en lijf in Tokio de verbinding met elkaar verloren.

Als completer mens, als vrouw van 26 die alles al gewonnen heeft, lijkt het alsof zij zichzelf ook in het turnen meer ontspanning toestaat en daadwerkelijk kan genieten.

Knuffel voor Wevers

Mooi ook, de warme omhelzing van Biles met Sanne Wevers, nadat ze elkaar weer troffen in de balkfinale. Biles received, Wevers eindigde nét buiten het podium op de 4de plaats. Maar wat hen bindt, naast het lange wedstrijdverleden, is het feit dat zij er weer staan na een donkere periode.

Sanne Wevers ging immers ook door een diep dal, toen het topsportprogramma tijdens de turncrisis werd stopgezet en haar eigen vader en coach in opspraak raakte. Hij is inmiddels vrijgesproken door het tuchtorgaan ISR.

Als dertiger had Wevers met gemak een punt kunnen zetten achter haar carrière en een nieuw leven kunnen beginnen. Zij koos echter voor de moeilijke route terug naar de prime.

Dringen voor vraag aan turnicoon Biles na succesvolle rentree bij WK

Wevers geniet van het traject richting een wedstrijd, bouwde het afgelopen jaar, factor voor factor, aan een balkoefening die succesvol kon zijn. De bevestiging kwam dit voorjaar, toen ze haar terugkeer glans gaf met de Europese titel.

Het eremetaal ging in Antwerpen weliswaar aan haar voorbij, het zal Wevers goed doen dat zij na een jaar trainen de aansluiting weer gevonden heeft met de mondiale prime. Dat zij nog altijd een issue is om rekening mee te houden in de elite van het balkturnen.

Bovendien heeft Wevers, nu de Nederlandse damesploeg zich op de WK heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, tien maanden de tijd om haar puzzel naar goud verder te leggen.

En Simone Biles? Die heeft al aangegeven ook toe te willen werken naar de Spelen van Parijs. Maar bij de WK waren de medailles niet haar voornaamste drijfveer. Zij wilde weer turnen met vertrouwen, zichzelf bewijzen dat ze weer kon schroeven en roteren. En bovenal: ze wilde weer plezier hebben in het turnen. Dat ze Antwerpen verlaat met vier gouden medailles in haar koffer is een mooie bonus.

Related Articles

Back to top button