Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Auto

De hele buurt klaagt vanwege dit waanzinnige auto-experiment | Auto

Een Opel Olympia Caravan uit 1956 trekt de aandacht in Berlijn-Kreuzberg. De auto is sinds 1977 niet meer gewassen en maakt deel uit van een bijzonder experiment. Dit tot onvrede van de buurt en zelfs de politie.

Klassieke auto’s zijn het afgelopen decennium enorm in waarde gestegen. Niet vreemd dus dat bijna alle klassiekers en oldtimers worden geparkeerd in garages zodat ze worden beschermd tegen de elementen. Maar niet iedereen zorgt goed voor zijn historische voertuig. Een van hen is voormalig hoogleraar Hanns-Lüdecke Rodewald uit Berlijn.

,,Ik wil onderzoeken hoe lang een auto meegaat als je ‘m nooit wast, geen beurten geeft en altijd alleen het hoogstnodige repareert”, zegt de emeritus hoogleraar en deskundige op het gebied van voertuigveiligheid. Op de Opel groeien al lange tijd mossen en korstmossen. En ook muizen verstoppen zich in de auto.

‘Auto is afval’

Even leek het erop dat het experiment voortijdig moest worden beëindigd. De sjofele aanblik van de auto wordt namelijk door zijn buurtgenoten niet gewaardeerd. De politie heeft in 1995 zelfs geprobeerd om de auto van de straat te halen. ,,De autoriteiten beschouwden de auto als ‘afval’ en beschuldigden mij drie keer van het overtreden van de afvalverwijderingswet, maar steeds zonder resultaat”, zegt Rodewald tegen persbureau DPA. ,,Ik moest de auto opnieuw laten registreren, maar de gemeente heeft mij een schadevergoeding moeten betalen.”

Ondanks zijn roestige uiterlijk is de Opel voorzien van APK en rijklaar. Omdat er zelden mee gereden wordt, heeft hij bij het starten wat hulp nodig: Rodewald giet wat benzine in de carburateur en de motor loopt meteen als een oude naaimachine. De apk is echter altijd wel een uitdaging: ,,De auto ziet er simpelweg niet heel aantrekkelijk uit en heeft bovendien altijd kleine technische mankementen”, zegt Rodewald. ,,Hij heeft geen veiligheidsgordelsystemen, airbags, achteruitrijlichten of mistlampen. De testingenieurs van vandaag zoeken er vaak naar en zijn verrast dat deze zaken niet verplicht zijn.”

Nederlanders houden ook niet van autowassen

Niet alleen Rodewald wast zijn auto nooit, ook veel Nederlanders geven niets om een blinkende auto. Maar liefst 21 procent van de Nederlandse autobezitters gaat naar eigen zeggen nooit met zijn of haar auto door de wasstraat. 43 procent van de ondervraagden geeft aan zijn of haar auto slechts eens in de zoveel maanden door de wasstraat te trekken. Van het deel dat nooit met zijn auto door de wasstraat gaat, geeft 27 procent aan ook nooit met de hand te wassen.

Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:

Related Articles

Back to top button