Business

Air France-KLM koopt zich in bij kwakkelende concurrent SAS

SAS-vliegtuig in Frankfurt

NOS Nieuws

Air France-KLM neemt een groot belang in de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Dat meldt het Frans-Nederlandse bedrijf in een persbericht. Met de deal krijgt het 19,9 procent van de aandelen van de kwakkelende concurrent in handen.

Met de aankoop hoopt Air France-KLM meer grip te krijgen op de Scandinavische markt. “Air France-KLM kijkt ernaar uit om sterke commerciële banden met SAS op te bouwen”, zegt topman Benjamin Smith in het bericht. “Met de stevige positie in Scandinavië en het sterke merk, levert SAS een enorm potentieel aan Air France-KLM.”

Financiële problemen

Op dit second zijn de Zweedse en Deense staat nog de grootste aandeelhouders. Maar vanwege ernstige financiële problemen (in de VS loopt zelfs een process om een faillissement te voorkomen) waren er gesprekken met verschillende investeerders.

“We zijn verheugd om onderdeel te zijn van het consortium met het winnende bod”, zegt Smith. Hij doelt daarmee op de samenwerking investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Make investments. Samen met de Deense staat steekt het consortium 1,1 miljard euro in SAS, 138 miljoen daarvan komt van Air France-KLM.

Castlelake wordt door de transactie in een keer de grootste aandeelhouder, met bijna een derde van de aandelen. De Deense overheid blijft stevig aan tafel zitten met ruim een kwart van de aandelen. Het belang van Air-France KLM maakt het straks de op twee na grootste aandeelhouder.

“Nieuw kapitaal aantrekken is een van de belangrijkste pijlers van het SAS-Ahead-plan”, zegt Carsten Dilling, voorzitter van de raad van bestuur van SAS. Het plan moet de luchtvaartonderneming helpen om de process in de VS te doorstaan. “Hoewel er nog steeds veel werk te doen is, ben ik blij om te zien dat we goede vooruitgang boeken.”

Related Articles

Back to top button