Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

‘Zijn werk raakt mij tot in het diepst van mijn ziel’

Kersvers Nobelprijswinnaar Jon Fosse magazine TG STAN-acteur Damiaan De Schrijver tot zijn grootste followers rekenen. De Schrijver speelde in vier bewerkingen van Fosses toneelstukken, en ontmoette de auteur current in Oslo. ‘Als ik het maar niks vind, ben ik weg, zei hij. Maar gelukkig is hij blijven zitten.’

Ewoud Ceulemans

“Ik heb een grote vreugdedans gedaan”, vertelt Damiaan De Schrijver over het second waarop het nieuws hem bereikte dat de Noorse auteur Jon Fosse de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen. “Ik heb het uitgeroepen en ik heb geweend. Ik zag het al lang aankomen: het moest en het zou gebeuren.”

U heeft current zijn voorstelling Heat gespeeld in Oslo. Hebt u hem toen ook gesproken?

“Ik heb hem enkele weken geleden nog gesproken, ja. En eigenlijk gaat hij niet graag kijken naar voorstellingen van zijn eigen werk, maar een halfuur voor het start stond hij er toch. Ik had het nog met hem over de Nobelprijs, maar hij zei: ‘Zwijg, anders ga ik hem nooit krijgen.’ (lacht) Maar kijk, nu is hij de enige Nobelprijs-laureaat met wie ik ooit heb gesproken.”

Heat is niet de eerste Jon Fosse-voorstelling die u speelt.

“We speelden Heat in het kader van het Fosse Competition, een tweejaarlijks competition rond zijn werk, met voorstellingen en debatten. Twee jaar geleden stonden we daar ook met Eg er vinden / Ik ben de wind. Met STAN heb ik Slaap, kindje, slaap gespeeld, en met Maatschappij Discordia Rambuku, Eg er vinden / Ik ben de wind en Heat.””

Hoe heeft u zijn werk leren kennen?

“Lang geleden heb ik bij Discordia Er komt nog iemand gezien, en dat prikkelde mij. Dus ben ik al zijn stukken beginnen te lezen. En ik was heel erg ontroerd door Ik ben de wind. Daarin schrijft hij op zo’n tedere manier over iemand die zelfmoord wil plegen… Ik kreeg er tranen van in mijn ogen.”

“Hij is een grote poëet, een grote tovenaar. Met heel weinig woorden kan hij heel grote werelden doen openbloeien. En hij is een meester van de stilte. Van hem ik heb het belang van goed geplaatste stiltes geleerd. Zijn teksten lijken op het eerste gezicht heel eenvoudig, maar internet daarom zijn ze heel diepzinnig, en heel mysterieus. Je voelt de stilte van de fjorden in zijn werk, je voelt de ijselijke lucht. Maar hij schrijft wel met een universele kracht. Zijn werk raakt mij tot in het diepst van mijn ziel.”

Hoe is hij als mens?

“Heel bescheiden. Twee jaar geleden heb ik hem voor het eerst ontmoet. En omdat je al zijn stukken al hebt gelezen, heb je op voorhand het gevoel dat je hem kent. Maar ik wist niet goed wat ik hem moest vragen. Hij houdt het zelf ook mysterieus, hij laat de raadsels graag bestaan. En nu zei hij voor het start van de voorstelling: ‘Ik ga achteraan in de zaal zitten. En als ik het maar niks vind, ben ik weg.’ Gelukkig is hij blijven zitten. Need als je lievelingsauteur het maar niks vindt, dan sta je daar schoon.”

Heat (TG STAN/Maatschappij Discordia) gaat in maart en april op tournee.

Related Articles

Back to top button