Sports

Tadej Pogacar voltooit hattrick en wint Ronde van Lombardije voor derde jaar op rij | Wielrennen

Met een solo van dertig kilometer maakte Tadej Pogacar nog maar eens indruk. Hij wint de Ronde van Lombardije voor de derde keer op rij. Primoz Roglic neemt afscheid van Jumbo-Visma met een derde plaats in de najaarsklassieker.

En weg is-ie, Tadej Pogacar. Niet op één van de vele klimmen in Noord-Italië, maar op dertig kilometer van de streep in de afdaling. En niemand die hem meer terugziet. De Sloveen sluit zijn wielerseizoen in stijl af: met zijn derde zege op rij in de Ronde van Lombardije, één van de vijf wielermonumenten. Ook een kleine krampaanval kan Pogacar niet stoppen.

Pogacar werd in de Tour de France dan wel dik verslagen door Jonas Vingegaard, maar hij kan alsnog terugkijken op een meer dan geslaagd 2023 met zeventien zeges. Hij received onder meer de Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl, Amstel Gold Race en twee ritten in de Tour.

Achter Pogacar krijgt een groepje met sterke renners als Primoz Roglic, Simon Yates, Carlos Rodriguez, Andrea Bagioli, Richard Carapaz en Aleksandr Vlasov het gat maar niet dicht. Adam Yates ziet dat in datzelfde groepje met genoegen aan. Als ploeggenoot van Pogacar hoeft hij geen werk te verrichten.

Remco Evenepoel met gebutste elleboog tijdens de Ronde van Lombardije. © AFP

Deceptie Evenepoel

Voor Remco Evenepoel, één van de grote favorieten, loopt de Ronde van Lombardije op een deceptie. De Belgische kampioen, die vroeg in de klassieker al ten val komt, moet met zo’n veertig kilometer te gaan passen. Daarna krijgt hij op zijn Evenepoels een tweede adem, maar een rol van betekenis voor de zege speelt hij nooit meer.

Roglic rijdt in Italië zijn allerlaatste wedstrijd in het zwartgeel van Jumbo-Visma. Met een mooi filmpje brengt zijn ploeg voor de koers nog een mooi eerbetoon aan de Sloveen die het workforce mede naar grote hoogten heeft gebracht. Roglic received onder meer drie keer de Vuelta, de Giro en Luik-Bastenaken-Luik voor de Nederlandse ploeg.

In Italië fietst hij nog maar eens naar een ereplaats in een grote wedstrijd. Roglic staat de komende drie jaar onder contract bij het Duitse Bora-Hansgrohe. Daar, als absolute kopman, wil Roglic zijn laatste wielerdroom verwezenlijken: het winnen van de Tour.


16:29

Pogacar begint aan slotklim

Pogacar moet nog vijf kilometer overleven. De Sloveen is Bergamo inmiddels binnengereden en begint aan het laatste deel, waar Colle Aperto op hem ligt te wachten.

16:22

Kramp Pogacar

Pogacar voelt aan zijn bovenbeen. Kramp bij de Sloveen. Hij moet nog 11 kilometer zien vol te houden. Dan is zijn derde opeenvolgende zege binnen. 


16:20

Laatste 15 kilometer

Pogacar rijdt nog altijd alleen op kop, met zestien seconden daarachter de groep met zes achtervolgers en daarachter nog het peloton, dat op 40 seconden van de Sloveen zit.

16:05

Nog 27 kilometer te gaan

Pogacar heeft nu een gat geslagen van 12 seconden op de achtervolgers. Roglic lijkt problemen te hebben met zijn fiets. Of is het tactiek? Hij laat telkens een gat vallen op de groep achtervolgers om daarna weer aan te sluiten.  

15:58

Pogacar en Vlasov op kop

Pogacar en Vlasov hebben een gaatje geslagen met de vijf achtervolgers. Daarbij zitten de Yates-tweeling, Roglic, Carapaz en Bagioli. Het lukt Pogacar alleen niet om iedereen af te schudden. 

15:54

Nog 30 kilometer te gaan. De kanshebbers zullen zich in deze fase gaan onderscheiden, met onder meer Yates, Carapaz en Pogacar. Roglic zit daar weer achter. Zij zijn bijna op de prime van Passa di Ganda, waar Yates eerder een versnelling plaatste.

15:45

Geen eindzege voor Evenepoel

Evenepoel gaat zijn favorietenrol niet waarmaken vandaag. De Belg moet lossen uit het peloton. Hij kan het tempo niet bijbenen. Eerder op de dag viel hij al. Zijn elleboog is gebutst. De Ronde van Lombardije en Remco Evenepoel kennen nog geen gelukkig huwelijk. Nog een kilometer of 37 te gaan.

15:22

Nog 58 kilometer te gaan

Healy, die al eerder uit het peloton demarreerde, is nu samen met Marcellusi de leider van de koers. Zij nemen veel risico in de afdeling en lopen steeds verder weg bij de drie achtervolgers. Het peloton heeft inmiddels de relaxation opgeslokt.

15:10

Nog 63 kilometer te gaan

Een valpartij op een rustig stuk in de koers. Carapaz en Landa, die ligt er niet goed bij en heeft veel pijn. Dat zijn toch twee outsiders voor de zege. Voor Landa toch niet het einde waarop hij hoopt bij Bahrain Victorious waar hij vertrekt. Hij krabbelt wel weer op de fiets. De kans dat hij terugkomt is heel klein. De nummer drie van de Ronde van Lombardije van vorig jaar is uitgeschakeld voor de eindzege.

14:46

Gebroken dijbeen Sjoerd Bax

Sjoerd Bax heeft bij een val in de Ronde van Lombardije een breuk in zijn dijbeen opgelopen. De ploeg van Bax, UAE Staff Emirates, meldt dat de 27-jarige wielrenner spoedig wordt geopereerd.

Bax, ploeggenoot van Tadej Pogacar, kwam al na 21 kilometer in de Italiaanse koers ten val in het peloton. Bij de val waren ook onder anderen Remco Evenepoel en Sam Oomen betrokken. Zij konden verder maar Bax moest opgeven.


14:45

Met nog 82 kilometer te gaan is daar de eerste demarrage. Ben Healy gaat er met Onley vandoor, in jacht op de kopgroep. Hun voorsprong op het peloton: 25 seconden. De kopgroep van zestien heeft een voorsprong van 54 seconden op het peloton. 


14:23

Passo della Crocetta

En daar is de vierde beklimming van deze koers, Passo della Crocetta. Liefst 11 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. De voorsprong van de kopgroep loopt iets verder op naar 2 minuut 29. Op de berg neemt Jumbo-Visma de regie weer over. 

14:07

Nog 100 kilometer

Soudal Fast-Step voert het tempo verder op, met als doel om de kopgroep bij te halen en Evenepoel zo goed mogelijk af te leveren voor de finae. Dat lukt deels. Het gat is nog altijd 1 minuut 46. Met nog zo’n 100 kilometer te gaan.


13:54

Fraaie beelden van bovenaf, gemaakt door een drone.

13:53

Derde beklimming: Berberino

Geen Jumbo-Visma op kop van het peloton, maar Soudal Fast-Step, de ploeg van Evenepoel. De formatie wil inlopen op de kopgroep. De zestien renners zijn allang  onderweg naar boven, nu is ook het peloton begonnen aan de derde beklimming van de dag: Berberino. 

13:29

Nog 125 kilometer

De kopgroep van zestien ziet de voorsprong op het peloton slinken. Het verschil is nog 2 minuut en 24 seconden. Brun rijdt iets voor de kopgroep uit. De Zwitser is een sterke daler. De achtervolging lijkt door het peloton ingezet, met Jumbo-Visma op kop. Hoe mooi zou het zijn als Roglic bij zijn afscheidskoers de Ronde van Lombardije wint?

13:07

Nog 138 kilometer te gaan

Inmiddels is ook het peloton bij de Roncola aangekomen. De kopgroep rijdt nog altijd een kleine vier minuten vooruit. Dit zijn de zestien renners die vooruitrijden: Nicolas Prodhomme (AG2R), Tobias Bayer, Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck), Samuele Battistella (Astana), Nicolo Buratti (Bahrain), Simon Geschke (Cofidis), Mattia Bais (EOLO), Martin Marcellusi, Alex Tolio (Inexperienced Venture-Bardiani), Ben Swift (Ineos), Asbjorn Hellemose (Lidl-Trek), Thomas de Gendt (Lotto Dstny), Kamil Malecki (QR36.5), Paul Ourselin (TotalEnergies), Jacob Eriksson en Nils Brun (Tudor).

12:44

Nog 150 kilometer te gaan

De kopgroep van zestien loopt weer iets verder uit op het peloton: vier minuten. De renners stevenen af op de tweede klim van de dag, de Roncola. Een beklimming van 9,4 kilometer met een stijgingspercentage van gemiddeld 6,6 procent.

12:11

Nog 175 kilometer te gaan

In de kopgroep is niets veranderd. Nog altijd dezelfde zestien namen die voor het peloton uitrijden. Het gat is wel iets gekrompen, tot 3 minuut 20.

11:38

Nog 200 kilometer te gaan

Een kopgroep van zestien renners heeft inmiddels een voorsprong van vier minuten op het peloton. Geen Nederlanders daarbij, wel De Gendt en Geschke. Bekijk hier al onze wielervideo’s

Beluister hier al onze wielerpodcastsRelated Articles

Back to top button