Entertainment

Scenaristen VS bekrachtigen akkoord, staking definitief voorbij | Present

De scenarioschrijvers in Hollywood hebben zo goed als unaniem ingestemd met het akkoord dat de vakbond WGA (Writers Guild of America) met de filmstudio’s en streamingdiensten heeft gesloten. In totaal stemde 99 procent van de leden van WGA voor de ratificatie, zo heeft de vakbond laten weten.

De overeenkomst had twee weken geleden al een einde gemaakt aan een 148 dagen durende staking in de Amerikaanse entertainmentindustrie. De nieuwe cao voorziet hogere vergoedingen voor de schrijvers van sequence en movies die op streamingdiensten worden aangeboden. Ook zijn in de afspraak regels opgenomen voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) bij het genereren van ideeën en materiaal.

De scenaristen gingen twee weken geleden weer aan het werk, nadat de leiding van de WGA het akkoord had geaccepteerd. De laatste stap was bekrachtiging – of afwijzing – door de leden van de vakbond. Als zij het akkoord hadden geweigerd, dan was de staking doorgegaan.

,,Door solidariteit en vastberadenheid hebben we een contract geratificeerd met betekenisvolle voordelen en met bescherming voor schrijvers in al onze sectoren”, staat in een verklaring van Meredith Stiehm, voorzitter van WGA West. ,,Samen zijn we erin geslaagd iets te bereiken dat velen zes maanden geleden nog onmogelijk hadden genoemd.” Nadat de onderhandelingen maanden hadden stilgelegen, schoven een paar weken geleden de CEO’s o.a. Netflix aan om te praten met het onderhandelingscomité van de scenaristenvakbond. Daarna werd vrij snel een deal gesloten.

De staking van de schrijvers kreeg in juli een nieuwe impuls toen ook de acteurs het werk neerlegden. Zij staken nog steeds. De acteursvakbond SAG-AFTRA onderhandelt inmiddels weer met de de Alliance of Movement Image and Tv Producers (AMPTP), die de studio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt, over onder meer een betere verloning en garanties rond AI. De acteurs vrezen dat AI zal worden gebruikt om hun ste en uiterlijk zonder vergoeding over te nemen.

Related Articles

Back to top button