Sports

Rinus Israel kreeg niet zomaar kaartje duel Feyenoord in Zwolle: ‘Bent u lid van PEC? Nee, ik heb bij jullie gevoetbald’ | Nederlands voetbal

Met een verleden bij zowel PEC Zwolle als Feyenoord leek oud-verdediger Rinus Israël (81) het een leuk idee om de wedstrijd van zijn oude golf equipment zondag dwell mee te maken. Maar dat ging moeizamer dan gedacht.

Dan speel je zeven seizoenen voor PEC Zwolle. Geef je in 160 wedstrijden alles wat je hebt. En tussendoor loods je als aanvoerder de membership naar de langverwachte promotie. Wat destijds, in 1978, voor een waar volksfeest zorgde in de Overijsselse hoofdstad. Het is allemaal niks meer waard als je jaren later vraagt of je met twee personen aanwezig kan zijn bij een wedstrijd die voor jou heel speciaal is.

Het overkwam Rinus Israël, die in 1970 – als eerste Nederlander ooit – de toenmalige Europa Cup 1 boven zijn hoofd hield als speler van Feyenoord. Zo onthulde de oud-international zaterdagochtend in het programma NH Radio Sportcafé van presentator Leo Driessen dat hij van de week naar PEC Zwolle had gebeld. En hij daar, tot zijn grote verbazing, nul op rekest kreeg.

Aanvoerder Rinus Israël gaat op de schouders nadat PEC Zwolle in 1978 promoveert naar de eredivisie. © PEC Zwolle

Need wat kreeg Israël te horen, nadat Gerard van der Lem in de uitzending had verteld dat er bij FC Barcelona altijd een kaart ligt als hij een wedstrijd van zijn oude membership wil bezoeken? Dat hij niet in aanmerking komt voor een kaart. ,,Eerst vroeg de dame die ik aan de lijn had: bent u lid van PEC? Nee, zei ik, ik heb bij jullie gevoetbald. Oké, zei ze, dan ga ik even informeren op kantoor.”

Vrijkaarten

Het maakte weinig uit. Need Israël, die ook nog eens twee seizoenen assistent-trainer was in Zwolle, kreeg ze niet, zo werd hem verteld. ,,Ik had alleen recht op kaarten als ik een jaar geleden coach was geweest van PEC Zwolle. Maar ik zei: ik hoef geen vrijkaarten, ik wil ze kopen! Maar dat kon dus niet. Omdat ik vorig jaar dus geen coach was.”


Ik vroeg niet eens om een parkeer­kaart

Rinus Israël, Oud-speler PEC Zwolle

Om eraan toe te voegen: ,,Ik zei zelfs nog: ik heb jullie nota bene naar de eredivisie gebracht! Maar nee, ik had nergens recht.” Teleurstellend, zegt Israël. ,,En ik vroeg niet eens om een parkeerkaart.”

PEC Zwolle laat inmiddels through X, het voormalige Twitter, weten dat ‘clubiconen altijd welkom zijn bij PEC Zwolle, dus meneer Israël uiteraard ook’. Woordvoerder Paul Schrijver wil er daarom ook niet verder op ingaan. ,,Het is al lang en breed opgelost. Dus reageren hierop is achterhaald, wat mij betreft.”

Related Articles

Back to top button