Entertainment

Lubach gaat strijd aan rond nepnieuws over anticonceptie met web site bangenzonderbaby.nl | Present

Arjen Lubach gaat de strijd aan met influencers die foutieve informatie verspreiden over anticonceptie. Through bangenzonderbaby.nl, de web site die hij woensdagavond introduceerde in De Avondshow, komen jongeren direct terecht op de overheidswebsite over seksuele voorlichting. De originele web site is volgens Lubach niet gemakkelijk genoeg te vinden.

De NPO-coryfee besteedde in zijn programma aandacht aan anticonceptie omdat steeds meer jongeren by way of on-line influencers foute informatie krijgen over anticonceptie. Zo zijn er volgens hem veel influencers die stellen dat de pil negatieve bijwerkingen zou hebben en dat vrouwen er zelfs onvruchtbaar van kunnen worden. ,,De pil is niet zo schadelijk als de influencers willen doen geloven”, concludeert Lubach in zijn present. En nee, het is volgens hem ook niet zo dat hij de filmpjes met voorbeelden heeft moeten opzoeken ‘in de krochten van de TikTokfuik’. ,,Deze boodschap hoor je ook al op straat.”

Ook promoten veel influencers ‘natuurlijk anticonceptie’, wat betekent dat jongeren seks hebben buiten de vruchtbare periode van een vrouw. Specialists waarschuwen echter dat deze methode niet goed werkt, omdat de cyclus van een vrouw niet altijd even regelmatig is. Speciale thermometers , die honderden euro’s kosten, claimen erbij te kunnen helpen, maar zijn niet erg betrouwbaar omdat de lichaamstemperatuur ook door andere invloeden kan veranderen. ,,Dan zit je ineens met een form omdat je verkouden was”, zegt Lubach.

Meer jonge vrouwen bij abortusklinieken

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) waarschuwde deze zomer dat zich steeds vaker jonge vrouwen melden bij de abortusklinieken die, mede door nepnieuws op sociale media, reguliere anticonceptie wantrouwen.

Lubach stelt dat tegenover het ‘grote bereik van de influencers met weinig kennis’ het School ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) staat, dat ‘weinig bereik heeft maar veel kennis’. ,,Hun put up van gisteren over anticonceptie heeft achttien likes, waaronder een van het RIVM”, zocht de presentator uit. Met de url bangenzonderbaby.nl hoopt Lubach het CBG een handje te helpen. Die leidt rechtstreeks naar de informatie over anticonceptie op cbg-meb.nl.

Kijk hier het merchandise van Lubach…

Luister hieronder ook naar de AD Media Podcast. Al onze podcasts vind je op advert.nl/podcasts.Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van Present & Leisure:

Related Articles

Back to top button