Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sports

In cruciaal duel met Griekenland ligt vooral spitspositie Oranje open

NOS Voetbal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Ronald Koeman had ondanks de nederlaag van Oranje tegen Frankrijk veel positieve dingen gezien en daarom ligt het voor de hand dat de bondscoach in het cruciale EK-kwalificatieduel met Griekenland van vanavond in Athene grotendeels vasthoudt aan zijn opstelling. Achter de naam van de centrumspits staat een vraagteken.

“Ik ben nog beschikbaar, officieel”, antwoordde Robin van Persie bij het World Tour-padeltoernooi in Amsterdam op de vraag wie er in de spits bij Oranje moet staan. “Ik heb nooit bedankt voor Oranje. Ik ben niet voetbalfit, maar wel fitnessfit. Wie weet.”

Het was uiteraard een grapje van de topscorer aller tijden van het Nederlands elftal, maar feit is dat Nederland al enige tijd kampt met een magere bezetting van de spitspositie. Van Persie had in zijn tijd concurrentie van onder andere Klaas Jan Huntelaar.

En daarvoor was er een tijd dat de bondscoaches konden beschikken over een ongekend arsenaal aan topspitsen. Over Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Roy Makaay, Jerrel Hasselbaink en Pierre van Hooijdonk. Luxeproblemen, vergeleken met nu.

Van Persie grapt: ‘Ik ben beschikbaar, heb nooit bedankt voor Oranje’

“Ik weet niet hoe het komt dat er weinig aanvallers doorbreken”, zei Koeman er vorige maand nog over. “Over het algemeen zijn het allemaal nummer tiens en verdedigers. Ik denk dat Ajax ook al heel lang op zoek is naar de nieuwe Kluivert. We hebben een lijst met alternatieven voor heel veel posities, maar voorin is dat beperkt.”

Topscorer Depay niet match

Koeman koos in zijn eerste periode als bondscoach vol overtuiging voor Memphis Depay als centrumspits en die keuze betaalde zich uit. Met inmiddels 44 doelpunten in 88 interlands staat Depay achter Van Persie (50) en voor Huntelaar (42) tweede op de topscorerslijst aller tijden van het Nederlands elftal.

Depay is alleen niet meer de fitte speler van de eerste termijn van Koeman. De aanvaller van Atlético Madrid is er vanwege een blessure nu niet bij.

In de huidige selectie zijn Steven Bergwijn (8 targets in 31 interlands), Wout Weghorst (7 targets in 26 interlands) en Donyell Malen (5 targets in 25 interlands) de aanvallers met de meeste Oranjegoals achter hun naam. Vrijdag tegen Frankrijk kreeg Weghorst de voorkeur, maar hij werd in de 38ste minuut met knieklachten vervangen door Malen.

In Athene lijkt het ook een keus te worden tussen Weghorst en Malen centraal voorin. Zondagochtend in Zeist stond Weghorst gewoon op het trainingsveld voor de groepstraining. “Als daar geen dusdanige reactie op komt, kan hij meedoen. Ik denk dat hij match is”, zei Koeman.

Poyet fan van Malen

Koemans Griekse collega Gustavo Poyet toonde zich een fan van Malen: “Ik ben onder de indruk van Malen”, zei de Uruguayaan. “Hij heeft een geweldig seizoen gedraaid bij Borussia Dortmund. Hij speelt erg direct, is sterk in de één tegen één en heeft eigenschappen die we missen. Ik had hem graag bij ons gehad.”

Bondscoach Griekenland onder indruk van Malen: ‘Wou dat wij zo’n speler hadden’

In de vorige twee interlands tegen Griekenland (3-0) en Ierland (1-2) was Weghorst trefzeker. In Dublin deed hij dat als invaller. Tot zijn ergernis was hij tegen de Ieren op de financial institution begonnen. “Of ik snapte dat ik niet speelde? Nee. Ik hoorde het vanochtend en was verrast”, zei Weghorst toen.

Ook sprak Weghorst zich uit over een gebrek aan waardering: “Ik hoop dat wij heel goed beseffen dat het in het hedendaagse voetbal niet alleen gaat om het mooie, technisch begaafde. In het hedendaagse voetbal gaat het om absolute intensiteit. Je moet zorgen dat je er elke wedstrijd voor 100 procent staat. Dat is ook een kwaliteit.”

Koeman zei deze week niet te twijfelen aan Weghorst: “Hij is een geweldige speler om mee te werken. Wout ontwikkelt zich ook op een manier dat je niet meer hoeft te twijfelen om hem op te stellen. Wat hij brengt is duidelijk.”

Brobbey wacht nog op debuut

Met Brian Brobbey heeft Koeman nog een centrumspits achter de hand. De 21-jarige Amsterdammer wacht nog op zijn debuut in Oranje. In maart was de selectie van Brobbey voor Koeman een teken van de schaarste voorin. “Een speler selecteren die bij Ajax geen basisplaats heeft, geeft aan dat we voorin niet veel mogelijkheden hebben.”

Ook nu duidt de selectie van Brobbey op de dunne spoeling, zeker door het afvallen van Vincent Janssen en Luuk de Jong, die bedankten voor Oranje, en de blessures van Depay en Cody Gakpo. Verschil met toen in maart is dat Koeman een andere Brobbey ziet: “Ik zie gewoon dat hij fitter is dan vorig seizoen.”

Related Articles

Back to top button