Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Sports

Andries Jonker: ‘Winst, gelijkspel of kleine nederlaag op Wembley: het is allemaal goed’ | Nederlands voetbal

De Oranje Leeuwinnen lieten zich in de Nations League-groep al verrassen door België (2-1 op 22 september) en datzelfde overkwam het Engeland van Sarina Wiegman dinsdagavond in Leuven: 3-2. Al verandert de nederlaag van Engeland volgens bondscoach Andries Jonker niets aan de uitgangspositie van de Oranjevrouwen. ,,Wij hebben het in eigen hand.”

Na vier van de zes wedstrijden in de Nations League-groep, van wie alleen de nummer één uitzicht houdt op de Olympische Spelen, gaat Oranje aan kop met negen punten. België volgt met zeven, Engeland met zes en Schotland speelt een kansloze rol met één punt. Op vrijdag 1 december speelt Oranje op Wembley tegen Engeland en België thuis tegen Schotland. De laatste speelronde, vier dagen later: Nederland – België en Schotland – Engeland.

Ook bondscoach Andries Jonker had de nederlaag van Engeland niet zien aankomen. ,,België manifesteert zich nadrukkelijk en is kanshebber om de groep te winnen. Maar het gegeven dat Engeland verloren heeft, verandert niets aan hun en onze uitgangspositie richting Engeland – Nederland. Het kan op Wembley beslist worden, maar dat is ervan uitgaande dat Engeland en wij de laatste groepswedstrijd winnen. En dat is finest een veronderstelling.”

De situatie van Engeland is nijpender. Op Wembley móét dat land winnen om kans te houden op de groepswinst. Daarbij telt onderling resultaat zwaarder dan doelsaldo. Oranje gained eerder in deze groep met 2-1 van de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman. ,,Engeland moet dus met minimaal twee doelpunten verschil winnen”, legt Jonker uit. ,,In die zin is er door hun verlies niets veranderd, need dat was voor de wedstrijd ook al zo. Het levert ons niet zoveel op. Wij zitten in een gunstige uitgangspositie. Winst op Wembley is goed, een gelijkspel ook en een nederlaag met één doelpunt verschil ook.”

Wel noemt Jonker het ‘zeer verrassend’ dat België kanshebber is geworden om de groep te winnen. ,,Omdat zij in staat zijn om in de volgende wedstrijd van Schotland te winnen en dan in Tilburg (waar op 5 december wordt gespeeld tegen Nederlnd, pink.) voor de volle winst te gaan. Wij moeten ervoor zorgen dat we in Londen het gewenste resultaat halen en dan het karwei afmaken in Tilburg. We hebben het in eigen hand.”

België maakt voetballend overigens geen bijster goede indruk, weet ook Jonker. ,,Ze zijn goed georganiseerd, werken exhausting en spelen op de counter. Met Tessa Wullaert (spits van Fortuna Sittard, pink.) hebben ze een uitstekende speler. Ze doen op dit second voldoende om het de relaxation van de landen ongelooflijk moeilijk te maken, maar ook in de eerste wedstrijd tegen Schotland stonden ze eigenlijk negentig minuten lang met de rug tegen de muur. Ze counterden wel een aantal keer levensgevaarlijk. Die strijdwijze previous bij dit workforce.”

Zowel Engeland, Nederland als België aast op groepswinst, need die levert kwalificatie op voor de finaleronde van de Nations League in het voorjaar. Daar strijden de vier groepswinnaars van de poules in divisie A om winst van het minitoernooi. De twee finalisten krijgen tevens een ticket voor het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen in Parijs in 2024. Als gastland Frankrijk die finale haalt, magazine ook de nummer drie van de finaleronde zich melden op de Spelen.

Bekijk hier al onze video’s over de Oranje Leeuwinnen

Related Articles

Back to top button