Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Dit gebeurde vannacht: ‘regen van raketten’ op Gaza, Hezbollah bestookt Israël vanuit Libanon | Buitenland

Een dag na de grootscheepse aanval van Hamas in het zuiden van Israël wordt het land ook vanuit Libanon beschoten door Hezbollah. Het Israëlische leger heeft daarop een doelwit op Libanees grondgebied met artillerie aangevallen. Tegelijk is afgelopen nacht een ‘regen van raketten’ afgevuurd op de Gazastrook als vergelding voor de bloedige verrassingsaanval van Hamas.

Ook in de nacht van zaterdag op zondag vonden gevechten plaats tussen Israëlische troepen en Palestijnse strijders van Hamas. De Arabische zender Al Jazeera en The New York Instances melden dat Israël meerdere luchtaanvallen heeft uitgevoerd op doelen in de Gazastrook. Er zou sprake zijn van ‘een regen van raketten’ op onder meer een dichtbevolkte wijk in Gaza-stad en de stad Rafah. Daarbij zouden ook een woontoren van veertien verdiepingen en verschillende kantoren van Hamas getroffen zijn.

De vergeldingsacties zijn gericht op acht gebieden rond de Gazastrook, zegt een woordvoerder van het Israëlische leger. Inwoners van de Gazastrook zijn opgeroepen hun huizen ‘onmiddellijk’ te verlaten. Volgens een woordvoerder dwingt de verrassingsaanval van Hamas ‘het Israëlische leger in woonplaatsen toe te slaan’.

Ook veel Israëliërs werden afgelopen nacht opgeschrikt door het luchtalarm. Het leger meldt dat ook vanuit Libanon geschoten wordt op het noorden van Israël. De militante groepering Hezbollah claimt een raketaanval te hebben uitgevoerd op drie militaire faciliteiten in Shebaa Farms, een gebied dat sinds 1967 door Israël wordt bezet en dat Libanon als zijn eigendom heeft opgeëist. In een schriftelijke verklaring zegt Hezbollah ‘solidair’ te zijn met het Palestijnse volk.

Israël heeft daarop met artillerie teruggeschoten op een doelwit in Zuid-Libanon. ,,Het Israëlische leger valt momenteel het gebied in Libanon aan van waaruit werd geschoten”, staat in een verklaring. ,,Het leger heeft voorbereidende maatregelen genomen en zal blijven opereren in alle regio’s en op elk second dat nodig is om de veiligheid van de Israëlische burgers te garanderen.’’

Ruim 500 doden

Israël beleefde zaterdag de dodelijkste dag van geweld in zeker 50 jaar na de aanval van Hamas-militanten. Terwijl het zuiden van het land werd bestookt met raketten drongen Hamas-strijders Israël binnen en vielen Israëlische nederzettingen en militaire bases aan. Aan Israëlische zijde zijn zeker 300 doden gevallen. Bij vergeldingsacties van Israël zijn zeker 230 Palestijnen omgekomen. In totaal zijn al ruim 3000 gewonden gevallen.

© ANP / EPA

Zondagochtend vroeg meldde het Israëlische leger dat de situatie in het land nog altijd niet helemaal onder controle was. In onder meer het zuiden van Israël werd nog gevochten met Palestijnse militanten.

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn er inmiddels nauwelijks nog Hamasstrijders in het land. Israëlische media melden op verschillende plekken nog wel schermutselingen. Zo zou het leger de controle hebben teruggekregen over een politiebureau in de Israëlische plaats Sderot, niet ver van Gaza. Volgens The Instances of Israel zijn daarbij tien militanten om het leven gekomen.

In een televisietoespraak waarschuwde Netanyahu zaterdagavond voor een ‘lange en moeilijke oorlog’ met Hamas. Als eerste stap werd de elektriciteit en het vervoer van goederen naar de Gazastrook afgesloten. Onder meer Al Jazeera bericht over een ‘koude en donkere nacht’ in Gaza.

Aanzienlijk aantal gijzelaars

Israël vreest ondertussen voor het lot van een ‘aanzienlijk aantal’ gijzelaars dat door Hamas is meegenomen naar Gaza. Ook zijn honderden mensen die vrijdagnacht op een muziekfestival in het zuiden van Israël waren, mogelijk vermist geraakt. Er wordt ook gevreesd voor doden en gewonden door de grootschalige verrassingsaanval van Hamas die begon op het second dat duizenden festivalgangers nog in de plaats Urim aanwezig waren.

Een vewoeste moskee in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook
Een vewoeste moskee in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook © REUTERS

Volgens The New York Instances worden op sociale media lijsten met vijfhonderd namen gedeeld van mensen die vermist zijn. Urim, waar het pageant in de buitenlucht plaatsvond, ligt zo’n dertig kilometer van de Gazastrook van waaruit Hamas opereert. De Joodse feestdag Simchat Torah werd er volgens een ooggetuige vanaf vrijdagavond 23.00 uur gevierd.

Evacueren

Israëlische media melden dat honderden, vooral jonge festivalgangers het terrein ontvluchtten toen raketten insloegen en Palestijnse militanten met geweren arriveerden en om zich heen begonnen te schieten. Volgens The Instances of Israel zouden tientallen lichamen van het festivalterrein zijn gehaald en tot ‘s avonds laat waren hulpverleners in de weer met het evacueren van festivalgangers.

De Amerikaanse krant kan de berichten niet verifiëren, maar meldt dat ook in WhatsAppgroepen door ooggetuigen gesproken wordt over ‘chaotische taferelen’ op het pageant. Mensen zouden geprobeerd hebben in auto’s te vluchten. Volgens lokale tv-stations is er nauwelijks telefoonverkeer in het gebied mogelijk, bezorgde ouders van jongeren die op het pageant waren worden opgeroepen niet naar Urim te komen.

Related Articles

Back to top button