Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Arrestaties Legia-voetballers escaleert in diplomatieke rel, Poolse Europarlementariër vraagt spoeddebat aan | Binnenland

Met videoDe arrestaties van twee profvoetballers van Legia Warschau in Alkmaar dreigt uit te lopen tot een diplomatiek battle tussen Polen en Nederland. De Poolse Europarlementariër Patryk Jaki heeft een spoeddebat aangevraagd over de volgens hem ‘schending van de rechtsstaat door Nederland’. Ook de Poolse premier en buitenlandminister reageren kritisch, terwijl Poolse hooligans die avond de toegangspoort van het AZ-stadion bestormden en ME’ers mishandelden.


Sebastiaan Quekel


Laatste replace:
11:23

Alkmaar likt vrijdag de wonden na een avond vol agressie en geweldsincidenten voor, tijdens en na het Europese duel tussen AZ en Legia Warschau. Hierbij waren niet alleen supporters betrokken, maar ook spelers en stafleden van de Poolse membership. Zelfs de voorzitter van de membership raakte slaags met de politie. Eerder op de avond raakte al een ME’er bewusteloos op het second dat Poolse followers de toegangspoort van het AZ-stadion bestormden en binnendrongen. Ook pakten Legia-aanhangers wapenstokken en pepperspray van ME’ers af. De politie spreekt van ‘heftig geweld tegen politie en stewards’.

Wat gebeurde er?

De situatie liep vooral na de wedstrijd uit de hand. Met title rondom de spelersbus van Legia waren schermutselingen en woordenwisselingen. Leden van de Mobiele Eenheid voelden zich genoodzaakt de uitgang van de kleedkamer te blokkeren, zodat spelers, stafleden en journalisten niet naar buiten konden komen. Voetbaltrainer Kosta Runjaic sprong tussenbeide en maande zijn spelers om de bus in te gaan.

Er zijn uiteindelijk twee Legia-spelers aangehouden: de Servische verdediger Radovan Pankov en de Portugese middenvelder Josué Pesqueira (ex-VVV), de aanvoerder van de ploeg. De politie kan alleen bevestigen dat er een 28-jarige Serviër en een 33-jarige Portugees zijn aangehouden. Er is aangifte gedaan tegen de twee mannen, ook komt er een tweede aangifte door een man die in het ziekenhuis ligt. De politie wil daar verder niets over zeggen.

Piotr Miękus, de Poolse sportadvocaat van de aangehouden voetballers, wil voor nu geen mededelingen doen. ,,We moeten nu voor onze spelers zorgen”, laat hij weten. Om 14.00 uur houdt Legia een persconferentie vanwege de zogenaamde ‘schandalige gebeurtenissen‘ rond het stadion.

‘Absoluut schandaal’

Jarek Jankowski, mede-eigenaar van Legia, maakte videobeelden vanuit de spelersbus en spreekt van een ‘absoluut schandaal’. ,,De lichamelijke integriteit van meerdere spelers en stafleden is geschonden door zowel de beveiliging als de politie. Een ongekende situatie”, schrijft Jankowski op het sociale platform X. Agenten zouden volgens Jankowski ‘een ongekende mate van agressie en onbeschoftheid’ hebben vertoond.

Lukasz Wachowski, de secretaris-generaal van de Poolse voetbalbond, wil ook in gesprek met de KNVB en vertegenwoordigers van de UEFA. De Poolse premier Morawiecki spreekt van ‘zeer verontrustende berichten uit Alkmaar’. ,,Ik heb dringende diplomatieke actie bevolen om de gebeurtenissen van de nacht te verifiëren.”

De Poolse buitenlandminister Paweł Jabłoński zegt met title te onderzoeken of de Nederlandse politie de moist heeft overtreden in hoe ze met Poolse followers zijn omgegaan. Over concrete gevallen laat Jabloński zich niet uit. Hij roept ‘al onze burgers tegen wie ongepast optreden van de diensten heeft plaatsgevonden‘ op zich te melden bij het Poolse consulaat. Als voorbeelden noemt hij onder meer willekeurige aanhoudingen en het tegenhouden van mensen omdat ze Swimming pools spreken.

De Poolse Europarlementariër Patryk Jaki heeft intussen een spoeddebat aangevraagd. „Deze hypocrieten houden ervan anderen de les te lezen over de rechtsstaat, terwijl ze zelf schandalige methodes gebruiken”, briest Jaki. ,,En het is niet de eerste keer! Onlangs schoten ze (!) op protesterende boeren.” Daarmee verwijst Jaki naar het incident vorig jaar bij Heerenveen waarbij een politieagent op een rijdende trekker met een 16-jarige bestuurder schoot. Die agent wordt overigens vervolgd door het Openbaar Ministerie.

Tekst gaat verder onder de tweet


‘Als dieren behandeld’

Er heerste een grimmige sfeer rondom de spelersbus van Legia. De spelers van de Poolse membership werden tijdens de ongeregeldheden van elkaar gescheiden. ,,De eenheden van de Mobiele Eenheid sloten de deur die van de kleedkamer naar de bus leidde. Sommige spelers zaten al in het voertuig, andere niet. Iemand gaf er de voorkeur aan de spelers te scheiden”, zegt een Poolse getuige tegen het Poolse medium Sport TVP.

Voetballer Paweł Wszołek stond ‘bijvoorbeeld bij de deur te wachten maar kon er niet doorheen’. ,,Na verloop van tijd gingen de poorten weer open, en toen viel een bewaker iemand van het staff aan”, beweert de getuige. Hij spreekt van ‘brute taferelen’. Een aantal spelers en eigenaar Dariusz Mioduski werden volgens hem ‘in het gezicht geslagen’. ,,Ze zijn als dieren behandeld.”

Tekst gaat verder onder de tweet


Geen kaartjes

Volgens de politie was het bij aanvang van de wedstrijd al onrustig bij de ingang van het uitvak van het stadion. De politie moest traangas inzetten om de agressieve en vernielzuchtige Legia-supporters tegen te houden. Volgens de politiewoordvoerder had een deel van de followers geen kaartje bij zich. Die moesten ze volgens afspraak ophalen bij het ADO-stadion in Den Haag.

Vanaf daar zouden ze met bussen naar het stadion in Alkmaar worden gebracht. Maar volgens de zegsman zijn veel Poolse supporters op eigen gelegenheid naar het AZ-stadion gegaan om vervolgens zonder toegangsbewijs het stadion binnen te dringen.

Tekst gaat verder onder deze tweet


Vuurwerk

De Poolse followers waren in het centrum van Alkmaar niet welkom vanwege de voorbereidingen rond 450 jaar Alkmaars Ontzet dit weekend. In de binnenstad is het donderdag verder rustig gebleven.

Omdat in de loop van de middag wel duidelijk werd dat Legia-supporters zich niet aan de afspraken gingen houden en vermoedelijk ook vuurwerk bij zich hadden, wees de burgemeester de omgeving van station Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aan. Dat betekende dat er preventief gefouilleerd mocht worden.

Winst

Door de 1-0-zege op Legia Warschau heeft AZ zich in groep E van de Convention League hersteld van de zeperd bij Zrinjski Mostar (4-3) van twee weken terug. De Alkmaarders speelden bijna een halfuur met tien man na een rode kaart voor Mayckel Lahdo.

AZ had genoeg aan een doelpunt van Vangelis Pavlidis. De Griekse spits tikte de bal kort na rust binnen, na voorbereidend werk van Myron van Brederode en Dani de Wit.

AZ vervolgt zijn Europese avontuur op 26 oktober thuis tegen Aston Villa. Zondag gaat de ploeg van coach Pascal Jansen in de Eredivisie op bezoek bij Ajax.Poland's Prime Minister Mateusz Morawiecki arrives at Carlos V Palace, at the Alhambra Palace in Granada, southern Spain on October 5, 2023 prior an official dinner upon the European Political Community summit. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by Ludovic MARIN / AFP) / 2023-10-05 23:34:58 ALKMAAR - De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ - Legia Warschau. Na afloop van de wedstrijd werden twee arrestaties verricht. Voorafgaand aan de wedstrijd was het ook al onrustig bij het stadion. Supporters van Legia Warschau bestormden de toegangspoort en raakten slaags met de ME. ANP MICHEL VAN BERGEN
Poland’s Prime Minister Mateusz Morawiecki arrives at Carlos V Palace, on the Alhambra Palace in Granada, southern Spain on October 5, 2023 prior an official dinner upon the European Political Group summit. Europe’s quest to construct a standard geopolitical objective introduced 4 dozen of its leaders to Granada, however its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Picture by Ludovic MARIN / AFP) / 2023-10-05 23:34:58 ALKMAAR – De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ – Legia Warschau. Na afloop van de wedstrijd werden twee arrestaties verricht. Voorafgaand aan de wedstrijd was het ook al onrustig bij het stadion. Supporters van Legia Warschau bestormden de toegangspoort en raakten slaags met de ME. ANP MICHEL VAN BERGEN © AFP / ANP

Marcel van Dorst - EYE4images
© Marcel van Dorst – EYE4images

De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ - Legia Warschau
De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ – Legia Warschau © ANP

Mobiele Eenheid rond de spelersbus van Legia Warschau na afloop van het duel met AZ in Alkmaar.
Mobiele Eenheid rond de spelersbus van Legia Warschau na afloop van het duel met AZ in Alkmaar. © Marcel van Dorst – EYE4images

Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023
Two Legia Warsaw gamers have been arrested for violence within the stadium. Legia Warsaw participant Gil Dias and Legia Warsaw participant Josue had been each taken away in a detention bus after the match Two gamers of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Convention League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023 © Marcel van Dorst – EYE4images

Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023
Two Legia Warsaw gamers have been arrested for violence within the stadium. Legia Warsaw participant Gil Dias and Legia Warsaw participant Josue had been each taken away in a detention bus after the match Two gamers of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Convention League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023 © Marcel van Dorst – EYE4images

Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023
Two Legia Warsaw gamers have been arrested for violence within the stadium. Legia Warsaw participant Gil Dias and Legia Warsaw participant Josue had been each taken away in a detention bus after the match Two gamers of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Convention League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023 © Marcel van Dorst – EYE4images

Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023
Two Legia Warsaw gamers have been arrested for violence within the stadium. Legia Warsaw participant Gil Dias and Legia Warsaw participant Josue had been each taken away in a detention bus after the match Two gamers of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Convention League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 oktober 2023 © Marcel van Dorst – EYE4images

2023-10-05 23:35:33 ALKMAAR - De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ - Legia Warschau. Na afloop van de wedstrijd werden twee arrestaties verricht. Voorafgaand aan de wedstrijd was het ook al onrustig bij het stadion. Supporters van Legia Warschau bestormden de toegangspoort en raakten slaags met de ME. ANP MICHEL VAN BERGEN
2023-10-05 23:35:33 ALKMAAR – De Mobiele Eenheid bij het AFAS Stadion, na afloop van de wedstrijd AZ – Legia Warschau. Na afloop van de wedstrijd werden twee arrestaties verricht. Voorafgaand aan de wedstrijd was het ook al onrustig bij het stadion. Supporters van Legia Warschau bestormden de toegangspoort en raakten slaags met de ME. ANP MICHEL VAN BERGEN © ANP

Related Articles

Back to top button