Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Netherlands

Koude lucht op komst: voor het eerst in vijf maanden overdag kouder dan 15 graden | Binnenland

met videoNa vijf maanden duikt de most middagtemperatuur ergens in de komende dagen voor het eerst weer onder de 15 graden. Niet gek voor de tijd van het jaar, ‘maar na de warmte van afgelopen maanden zal het wel even wennen zijn’.


Marlies van Leeuwen


Dat zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,Dat het kouder wordt, staat huge. In De Bilt is er een kleine kans dat het morgen al maximaal 15 graden wordt, en anders zeker ergens dit weekend en daarna”, zegt hij. ,,In de nacht en vroege ochtend kan het een beetje gaan vriezen. Dat is niet gek voor de tijd van het jaar. Eigenlijk is het vrij laat voor de eerste vorst aan de grond.”

Zeker in het oosten van het land kan het dan fris zijn, zegt de meteoroloog. ,,Als je daar ‘s morgens vroeg op pad moet, kan het zomaar zijn dat je de ijskrabber nodig hebt. Maar daar blijft het ook bij, écht koud wordt het nog niet.”

Normale waarden voor half oktober zijn zo’n 7 graden in de nacht en 14 of 15 graden overdag. Volgende week is het overdag een graad of 12 en in de nachten daalt het kwik naar waarden in de buurt van het vriespunt. Dat komt door de polaire lucht die wordt aangevoerd, legt Van Bernebeek uit. ,,We krijgen te maken met een noordenwind die de lucht van de poolcirkel aanvoert, en die noordenwind hebben we al een lange tijd niet gehad. Dan moet je echt terug naar het late voorjaar, toen is het vrij lang koud geweest. Maar die polaire lucht is niet meer heel koud tegen de tijd dat die bij ons aankomt, need de lucht wordt nog opgewarmd door de warme zee.”

Volgens Van Bernebeek zal de temperatuursverandering voor veel mensen ‘even wennen zijn’ na de warmte van de afgelopen tijd. Zo waren de eerste tien dagen van oktober ‘uitzonderlijk heat’. Met een gemiddelde temperatuur van 16,6 graden – gemeten over over alle dagen en nachten – werd het oude document uit 2001 (15,0 graden) verpulverd, becijferde Weeronline. Normaal is de gemiddelde temperatuur 12,3 graden.Deze week komt er weer de eerste vorst aan de grond. © Archieffoto ANP / ANP

Related Articles

Back to top button