World

Toeristen zo snel als kan Israël uit | Buitenland

Toeristen die in Israël zijn, worden zo snel mogelijk teruggehaald. Polen en Bulgarije hebben hun burgers al geëvacueerd. Nederland bekijkt de situatie van minuut tot minuut.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Israël zaterdag op oranje gezet, dat betekent: reis alleen naar Israël als het noodzakelijk is. De grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon en Egypte zijn rood, blijf daar weg is het advies.

Het is onbekend hoeveel Nederlanders momenteel in Israël of Gaza zijn. De Nederlandse toeristen die in Israël zijn through reisorganisaties die bij de ANVR zijn aangesloten, zitten op dit second niet in de gevarenzone. Met al deze groepen reizigers is contact geweest, laat een woordvoerster van de brancheorganisatie weten.

Op het nippertje

Reisorganisatie TUI wist zaterdag 32 Nederlanders die ’s middags zouden vertrekken op het nippertje tegen te houden. ,,We hebben nu vier reizigers in Tel Aviv zitten. We hebben contact en ze zijn oké. Ze komen zo spoedig mogelijk terug’’, zegt Petra Kok van TUI. Het is onbekend wanneer ze terug kunnen.

Op het second van de aanval van Hamas op Israël reisden enkele honderden Nederlanders door het land. De verantwoordelijke reisorganisaties inventariseren nu of deze toeristen hun vakantie eerder moeten afbreken of niet. Daarbij is het ook de vraag of er vluchten beschikbaar zijn, legt de ANVR-zegsvrouw uit.

Vluchten geschrapt

Zo schrapten dit weekend Transavia, KLM en easyJet vluchten tussen Nederland en Israël. Wereldwijd deden veel branchegenoten hetzelfde. Zo schort KLM-zusterbedrijf Air France voorlopig alle vluchten naar Tel Aviv op. Het Duitse Lufthansa zei tegen persbureau AFP alle vluchten naar die stad tot en met maandag te schrappen. De Israëlische maatschappij El Al vloog zondag wel tussen Tel Aviv en Schiphol.’

Transavia, KLM en easyJet hebben de voor maandag geplande vluchten naar Tel Aviv geannuleerd. Ook de Transavia-vlucht die maandag van Tel Aviv naar Amsterdam zou gaan, is gecanceld. Twee vluchten van El Al en een vlucht van Arkia, beide Israëlische luchtvaartmaatschappijen, vliegen maandag vooralsnog wel van Amsterdam naar Tel Aviv.

Uit Israël geëvacueerde Bulgaren verlaten het Bulgaarse regeringstoestel op Sofia Worldwide Airport. © REUTERS

Directeur Jo le Poole van Israël Idoed Reizen zegt dat groepen die through zijn organisatie reizen ‘uitermate rustig zijn’. ,,Ze voelen zich veilig. Op dit second mogen ze in Jeruzalem in groepjes van tien de stad in, maar de Oude Stad in het Arabische gedeelte kunnen ze niet in’’, zegt hij. Twee van de drie groepen die met Israël Idoed Reizen in het land zijn, zouden volgens planning maandag terugreizen naar Nederland.

Evacuatieplan

,,Klanten verblijven in inns ver van de Gazastrook‘’, zegt directeur Frank Oostdam van ANVR. ,,Vanuit onze reisorganisatoren hebben wij niet vernomen dat de veiligheidssituatie een acute evacuatie eist. Eventuele inzet van een militair toestel is een besluit van de overheid.‘’

Buitenlandse Zaken kan nog niet zeggen of er een evacuatieplan voor Nederlanders komt. De Nederlandse overheid is niet verplicht om Nederlanders uit oorlogsgebied te halen, zeker niet zolang er andere mogelijkheden zijn om het land te verlaten.

De Poolse president Andrzej Duda kondigde zondag aan dat Poolse burgers worden geëvacueerd uit Israël vanwege de gevechten tussen Hamas en de Israëlische krijgsmacht. Meerdere Poolse militaire vliegtuigen worden naar Israël gestuurd om Polen op te halen. Bulgarije heeft zondag met een regeringsvliegtuig 90 burgers geëvacueerd uit Israël. Dat heeft het Bulgaarse nieuwsagentschap BTA gemeld.

Related Articles

Back to top button