Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Business

Shell verder omlaag in licht hogere AEX, Heineken koploper

Foto: ANP

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met kleine winst geopend. Daarmee kreeg het voorzichtige herstel van een dag eerder een vervolg. De olieprijzen krabbelden weer wat op na de stevige daling op woensdag. Shell ging echter verder omlaag. Brouwer Heineken was koploper in de AEX met een plus van 2 procent na een adviesverhoging door zakenbank Kepler Cheuvreux.

De AEX noteerde in de vroege handel een plusje van 0,2 procent op 721,99 punten. De MidKap gained 0,2 procent tot 809,18 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Londen gingen een fractie vooruit. De DAX in Frankfurt was vlak na een sterker dan verwachte daling van de Duitse export in augustus.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 84,52 greenback en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 86,12 greenback per vat. Op woensdag doken de prijzen met ongeveer 5 procent omlaag door de signalen dat de olievraag aan het afzwakken is vanwege de gestegen rente en zorgen over een economische recessie. Dat was de sterkste prijsdaling op een dag in ruim een jaar.

Daardoor stonden oliebedrijven zoals Shell onder druk. Het concern zakte nu 0,7 procent. Het Britse BP verloor 1 procent in Londen en het Franse TotalEnergies werd 0,7 procent lager gezet in Parijs.

De aandacht van beleggers zal later op de dag ook uitgaan naar cijfers over de uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten en gegevens over ontslagen bij Amerikaanse bedrijven. Eerder deze week kwam een beter dan verwacht cijfer naar buiten over de vacatures in de VS. Daardoor werd de rentevrees aangewakkerd omdat een sterke arbeidsmarkt de Amerikaanse centrale financial institution meer ruimte geeft om door te gaan met het verhogen van de rente.

Wel kwam woensdag dan juist weer een tegenvallend cijfer van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Vrijdag komt het belangrijke banenrapport van de overheid.

De euro was donderdagochtend 1,0509 greenback waard.

Related Articles

Back to top button