Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Entertainment

ode aan de Nederpop, walkman op de oren

Mensen die spontaan jeuk krijgen als zij alleen het woord musicalfilm al horen: niet meteen wegrennen! Vanaf morgen draait namelijk een Nederlandse titel binnen dit style, Internet Als In De Movie, in de bioscopen. Wedden dat je ‘m leuk vindt?

Nou ja, we wedden helemaal nergens om natuurlijk. Het is maar een suggestie, deze titel naar een Nederpopliedje uit lang vervlogen tijden, Internet Als In De Movie van Toontje Lager (1982). Metro was wel benieuwd naar deze productie van eigen bodem (met Noortje Herlaar en Benja Bruijning), zo eentje die we niet vaak in de bios tegenkomen. Na alle romcoms als Joyful Single en Solely You dit jaar – leuk hoor, daar niet van – is het weer eens wat anders en voor sommigen misschien wel een verademing.

Musicalfilms kúnnen leuk zijn

Daarom is Internet Als In De Movie Metro‘s Filmrecensie van de Week. Need musicalfilms kúnnen leuk zijn. Misschien was Biggest Days van Take That onlangs wat minder geslaagd, maar hoe mooi en goed was Moulin Rouge wel niet? Okay, toegegeven, wel meer dan twintig jaar oud die titel, maar toch.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Jaren 80 en 90 in Internet Als In De Movie

In Internet Als In De Movie zien we Noortje Herlaar en Benja Bruijning eerst als middelbare scholieren – in werkelijkheid zijn zij ‘dikke dertigers’ – in de jaren 80. Hun personages Annabel en Sander lijken totale tegenpolen, maar zij vinden elkaar in een schoolbandje in hun liefde voor muziek.

Annabel verliest Sander uit het oog als zij valt voor Olaf (Kay Greidanus). Hij wordt haar liefje en tegelijkertijd ook eikel van een supervisor. Olaf wil dat Annabel muzikaal een heel andere kant op gaat, we zijn inmiddels in de jaren 90, en zij gaat daarin mee. Maar of ze daar nou zo gelukkig van wordt?

Net Als In De Film Noortje Herlaar Kay Greidanus
Kay Greidanus en Noortje Herlaar. Foto: Martijn van Gelder

Ook kutmuziek in Internet Als In De Movie

Als Annabel Sander in die tijd weer tegenkomt, mogen zij met middelbare school-vriend en hiv-besmette Malcolm (Uriah Havertong) de dance-act Three is a Crowd vormen. Het wordt een megahit met direct de nummer 1-positie in de Prime 40. Maar ja, bedacht door supervisor en lief Olaf en ontzettende jaren 90-kutmuziek natuurlijk.

De onvermijdelijke vragen die volgen (richting een uiteindelijke sprong naar het jaar 2009): blijven zij trouw aan elkaar en aan zichzelf? Welke keuze ga je maken? Ben je liever een superster met kutmuziek of een muzikant met eigen liedjes die anderen aan het huilen maken?

Net Als In De Film Three is a Crowd Noortje Herlaar
Hup, alweer een award voor Three is a Crowd. Foto: Martijn van Gelder

Internet Als In De Movie vooral leuk

Hebben we hiermee een dijk van een verhaal te pakken? Welnee. De regie (Albert Jan van Rees en Dorien Goertzen) heeft er veel meer ruim anderhalf uur lang ‘iets heel erg leuks’ van gemaakt. En da’s voor een avondje bioscoop ook weleens lekker toch?

Wat leuk is het, heel erg leuk zelfs. Benja Bruijning en Noortje Herlaar zijn zelf jaren 80-kinderen. Zij maakten de jaren 90 als tieners mee. Vooral het eerste tijdsbeeld is heerlijk om naar te kijken, ook voor de jongeren van nu. Omhoog geföhnd piekhaar, pisang jus in het glas, met een shaggie in de hand achter de piano, een walkman op de oren (je zoekt zelf maar op wat dat in hemelsnaam was, mocht je het niet weten), het zit er allemaal in. Internet als gele bussen en oude ‘Daffies’ in de straten, schuifelen op een eindexamenfeest en thuis de Hitkrant op de tafel en posters van popsterren op de slaapkamermuur.

Net Als In De Film musical Noortje Herlaar
Noortje Herlaar met posters op de muren en walkman op het hoofd. Foto: Martijn van Gelder

Of Internet Als In De Movie een succes met veel bezoekers wordt, ik weet het niet zo zeker. Als tv-film of titel op een van de streamingdiensten zal hij echter lang mee kunnen.

Grote kans dat je neuriënd de bioscoop uit komt in elk geval. ‘Internet als in de movie… ik wil het’, zul je zingen.

Beoordeling uit 5: 4

Metro’s Filmrecensie de Week lees je elke woensdag rond 18.00 uur. Op donderdag verschijnen nieuwe titels altijd in de Nederlandse bioscopen (zoals Internet Als In De Movie), soms op woensdag. Verslaggever Erik Jonk kiest er wekelijks eentje uit. Volgende week: Noticed X, waarin uiteraard John Kramer weer ‘bezig gaat’. Tipje van de sluier: deze Metro-man slaapt er nog steeds slecht van.

Recensie The Exorcist: Believer: is de echte opvolger van de engste movie aller tijden weer zo eng?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties

Related Articles

Back to top button