Sports

Nathan Van Hooydonck spreekt voor het eerst na afscheid door hartproblemen: ‘Wist meteen dat carrière voorbij was’ | Wielrennen

Nadat hij een kleine maand geleden achter het stuur van zijn wagen een hartstilstand kreeg, werd Nathan Van Hooydonck (27) gedwongen een punt achter zijn loopbaan te zetten. Dinsdagavond doet hij op het Gala van de Kristallen Fiets in België voor het eerst zijn verhaal. ,,Ik besef heel goed dat ik mijn zoontje zomaar nooit had kunnen vasthouden.”

Een kleine maand geleden werd de wielerwereld plots opgeschrikt door het ongeval van Nathan Van Hooydonck. De toenmalige renner van Jumbo-Visma zat met zijn hoogzwangere vrouw in de wagen toen hij plots een hartstilstand achter het stuur kreeg.

Van Hooydonck verkeerde in kritieke toestand en lag ook even in een kunstmatige coma, maar ontwaakte. Hij was aan de beterende hand, maar moest wel noodgedwongen op amper 27-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière zetten. Web op het second waarop hij definitief leek doorgebroken als meesterknecht van onder meer Wout van Aert.

Van Hooydonck blikt terug

,,Van het ongeluk weet ik eigenlijk niks meer”, vertelt Van Hooydonck in een gesprek met VTM en Het Laatste Nieuws. ,,Van het verdriet wel, need nog voor de dokters het mij vertelden, wist ik al dat mijn carrière voorbij was. Het was een verschrikkelijke week in het ziekenhuis, ondanks dat ik goed geholpen ben door de medische staf en zéker mijn familie, die er elke dag waren.”

Nadat Van Hooydonck en vrouw Alicia Cara start vorig jaar al een zoontje dood geboren zagen worden, kreeg het koppel opnieuw een tik te incasseren. Maar nauwelijks iets meer dan een week na het ongeval kwam daar dan het opperste geluk: de geboorte van zoontje Alessio. ,,Ik besef heel goed dat ik hem misschien wel nooit had kunnen vasthouden”, aldus Van Hooydonck. ,,Dat besef ik elke dag meer en meer.”


Dankzij zijn werk in dienst van kopmannen Van Aert en Vingegaard hoort Van Hooydonck ook bij de genomineerden voor de Kristallen Zweetdruppel 2023, de prijs die de beste Belgische helper van het peloton bekroont. Op het Kristallen Fiets-gala wordt jaarlijks de beste wielrenner van België onderscheiden.

Bekijk hier al onze wielervideo’s

Beluister hier al onze wielerpodcastsRelated Articles

Back to top button