Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
World

Miljoen mensen de straat op tegen regering in Polen: ‘Grootste demonstratie in Warschau ooit’ | Buitenland

Ongeveer een miljoen mensen zijn op de been in de Poolse hoofdstad Warschau om te demonstreren tegen de conservatieve regering. Dat laat een woordvoerder van de Poolse gemeente weten aan het Franse persbureau AFP.

,,Dit is absoluut de grootste demonstratie in de geschiedenis van Warschau”, zei de woordvoerder.

Voormalig premier en huidig partijleider van oppositiepartij Burgerplatform Donald Tusk nam het initiatief voor de mars. ,,Als ik die honderdduizenden lachende gezichten zie, heb ik er een goed gevoel over dat er een doorbraak staat te wachten in de geschiedenis van ons thuisland”, zei Tusk over de demonstratie.

Volgens Tusk is er sprake van democratische erosie in Polen en is het essentieel dat de oppositie zich exhausting weet te maken tegen de conservatieve overheid. Tusk stelt dat dat onder andere nodig is om rechten van minderheden en vrouwen zeker te stellen.

Op 15 oktober zijn er verkiezingen. In verschillende peilingen staat regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) van premier Mateusz Morawiecki met zo’n 35 procent van de stemmen op kop. Tusks partij kan volgens peilingen op zo’n 27 procent van de stemmen rekenen.

Minder steun voor Oekraïne

De conservatieve regering van Polen laat steeds minder blijk van steun zien als het om buurland Oekraïne gaat. Afgelopen voorjaar verbood de Europese Unie de export van Oekraïense landbouwproducten naar sommige lidstaten die zich zorgen maakten over de eigen landbouwsector. Met identify Poolse boeren vrezen dat hun eigen graan niks meer waard is door de Oekraïense ‘graandump.’ Vorige week kondigde de EU aan daarmee te stoppen, maar de drie landen zetten dat verbod op eigen houtje voort.

Om de (parlements)verkiezingen van 15 oktober met een zo’n groot mogelijk verschil te winnen, zet de rechts-populistische regeringspartij PiS vol in op het binnenslepen van de stem van het platteland.

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Related Articles

Back to top button