Netherlands

Jamel L. laat voor het eerst van zich horen na dodelijke steekpartij in AH: ‘Ik wilde wraak nemen’ | Binnenland

met videoIn de rechtbank in Den Haag vond de eerste niet-inhoudelijke zitting plaats in de zaak tegen Jamel L. De 56-jarige man wordt verdacht van het doodsteken van de 36-jarige medewerkster Anoneta in een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het slachtoffer werd in de ochtenduren van 20 juni in het filiaal aan de Turfmarkt neergestoken. Ze overleed ter plekke.

Jamel L. was aanwezig bij de eerste voorbereidende zitting. Ook nabestaanden van Antoneta hadden besloten naar de rechtbank in Den Haag te komen. Verder zat de rechtszaal boordevol met journalisten. ,,Ik wil zeggen dat op de dag van het delict ik in de Albert Heijn een blikje sinas ging kopen”, zei de verdachte.

,,Schoot me ineens te binnen dat ik iets met hun (pink.) moet regelen en ik een mes gevraagd bij een medewerker”, vervolgde L. ,,Hij gaf mij het mes en ik heb de verpakking geopend. Ik liep naar de bakkerij, onbewust. Die mevrouw stond daar op de verkeerde plek op het verkeerde second. Ik wilde wraak nemen.” Dat kwam na meerdere nare ervaringen bij andere AH-vestigingen, zei hij bij de politie.

Meermaals gestoken

De man wordt verdacht van het doodsteken van AH-medewerkster Antoneta op 20 juni 2023. Toegesnelde agenten zagen die ochtend het slachtoffer bij de broodafdeling op de grond liggen. Ze lag op haar rug met een mes in haar hartstreek. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij haar meermaals gestoken.

Tekst gaat verder onder de foto.

De 36-jarige Antoneta kwam vorige week dinsdag om bij de dodelijke steekpartij in de Albert Heijn © Jos van leeuwen | Privéfoto

Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen dat L. Antoneta bewust als slachtoffer heeft uitgekozen. L. heeft bij de politie de steekpartij bekend. Er wordt nog onderzoek gedaan naar camerabeelden van de supermarkt in de weken voorafgaand aan de steekpartij. L. wordt eind oktober in het Pieter Baan Centrum opgenomen. Daar doen specialisten onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. ,,Uiteindelijk is dit een zaak met heel veel verliezers, mijn cliënt is er daar ook één van”, zegt zijn advocaat Elizabeth Bijl.

TBS-maatregel

De op Curaçao geboren L. heeft een lang strafblad en kreeg onder meer eerder een tbs-maatregel opgelegd op het eiland. Nederland weigerde zijn behandeling over te nemen, mede vanwege de kosten. Terwijl op Curaçao nauwelijks behandelmogelijkheden waren voor de man, die als een ernstig gevaar werd gezien.

Tekst gaat verder onder de video.

Op enig second reisde L. naar Nederland waar hij ook verschillende keren in aanraking kwam met justitie. Volgens het Openbaar Ministerie is hij sinds september 2022 in verschillende regio’s opgepakt.

Op 9 juni werd hij door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld voor bedreiging. Het OM wilde dat L. opgenomen zou worden in het Pieter Baan Centrum, maar dat verzoek wees de rechtbank af. L. kreeg uiteindelijk een straf die gelijkstond aan zijn voorarrest en hoefde dus niet weer de cel in. De rechters waren niet op de hoogte dat L. op Curaçao tbs opgelegd had gekregen.

De advocaat van Jamel L. heeft laten weten dat L. van plan is om aanwezig te zijn bij de zitting. Op voorhand wil ze verder niets delen over de zaak.

Meer lezen over de dodelijke steekpartij in de Albert Heijn? Dat kan hier.De Zaak X

In de podcast De Zaak X krijg je een uniek inkijkje in rechtszaken. Luister hieronder de nieuwste afleveringen! Geen aflevering missen? Abonneer je dan by way of Spotify of Apple Podcast!

Related Articles

Back to top button